Eentje mee suiker

GentsuikerGENT – Eintse mee suiker! Het is een traditionele manier waarmee de Gentenaars elkaar een goed nieuw jaar wensen. Soms gevolgd door eentje mee zeem! Maar wat hebben de Gentenaars met suiker?

Eentje mee suiker in, betekent in Gent zoveel als ‘het beste voor het nieuwe jaar’. Het is een oude volkse traditie onder de Gentenaars tijdens de eindejaarsperiode. Sommigen voegen er nog “en eentje mee zeem!” (honing) aan toe.

“De zoete nieuwjaarswens vloeit allicht voort uit een oude nieuwjaarstraditie: versierde peperkoek was eeuwenlang hét traditionele Nieuwjaarsgebak”, legde de Stad Gent enkele jaren geleden uit in haar magazine.

De Gentse bakkers maakten voor de eindejaarsperiode speciale peperkoeken, versiert met suiker en glazuur. Oudere Gentenaars herinneren zich nog hoe ze in hun kinderjaren na het voorlezen van hun nieuwjaarsbrief een schelleke peperkoek, of in ‘t Gents lekkerkoeke, kregen van hun meetsje of peetsje. Eentje met suiker dus.

En waarom die honing er nog bij? Peperkoek werd vroeger gemaakt met roggebloem, gemengd met honing en suiker. Na een goede week te rusten werd het deeg vermengd met kruiden, honing en suiker om dan afgebakken te worden. Eentje met zeem dus.
Gooi dit jaar de “Beste wensen” overboord en wens uw familie en vrienden “Eentje mee suiker”! En “eentje met zeem”!


Bron:

Bert Staes (Eddy Levis-Fb)