Graaf van Vlaanderenplein

Voorheen Stationplein. Aangelegd ca 1847 aan de oostelijke zijde van het in 1837 opgerichte station Gent-Zuid in de vroegere Muinkmeersen. De omgeving van de Muinkmeersen bezat eeuwenlang een landelijk karakter binnen de Gentse stadsomwalling.

Het plein is gelegen aan het uiteinde van de Zuidparklaan en Hubert Frère-Orbanlaan, met in het westen het Koning Albertpark en het Woodrow Wilsonplein.

Het stationsgebouw naar ontwerp van Auguste Payen in 1850 werd gesloopt in 1930 en vervangen door het complex van het zogenaamde “Propagandacentrum” en het Koning Albertpark, laatst genoemde verfraaid met bronzen beelden.

In de periode 1847-1852 werd aan de hele oostelijke zijde van het plein een neoclassicistisch huizenblok opgetrokken, naar ontwerp van Charles Leclerc-Restiaux. In 1884 kwam er een doorgang met rondboog naar de achterliggende Twee Bruggenstraat. Begin 20ste eeuw werd elders in de stad het station Gent-St.Pieters geopend en het Zuidstation verloor zijn functie als belangrijkste toegangsstation tot de stad. In 1928 sloot het station en het werd rond 1930 afgebroken. Op die plaats werd in de jaren 50 aan de westkant van het plein het EGW-gebouw opgetrokken, later de stedelijk bibliotheek van Gent.

In 1932 werd één van de gebouwen aan de oostkant ingericht als cinema Capitole naar het ontwerp van Geo Henderick.

Het plein is samen met zijn omgeving sinds 1988 beschermd als stadsgezicht.

———-

Bron :

http://www.inventaris.onroerenderfgoed.be

http://www.wikipedia.fr