Dierenmarkt

Wat? Kippen, eenden, duiven, konijnen, cavia’s, …

Waar? Oude Beestenmarkt

Wanneer? Elke zondag van 7.00u tot 13.00u

Info:

 • Dienst Feesten en Ambulante Handel / Markten en Foren
 • Wiedauwkaai 49 te 9000 Gent 
 • Tel.: 09 323 63 97
 • Email: marktenenforen@stad.gent

Efkes een paar “biestenlolle” vertellen:

Een man komt bij een dierenwinkel om een hond te kopen. Hij kiest er één uit en vraagt aan de verkoper of de hond wel trouw is. Zegt de verkoper: “Zeker, meneer! Ik heb hem al drie keer verkocht en hij komt altijd weer terug!” 

Zitten twee vliegen aan een koeienvlaai te smikkelen. Zegt de ene: “Ik ken een mop.” Zegt de andere: “Als het maar een propere mop is. Ik ben wel aan het eten hé!”

Er zit een man aan de bar in een café. Plots komt er een paard binnen gerend dat op een barkruk springt. “Mag ik een limonade aub?” vraagt het paard. De barman schenkt een limonade in en geeft die aan het paard. De man aan de bar is met stomheid geslagen en vraagt aan de barman of dit een normale situatie is. “Nee”, zegt de barman, “normaal drinkt hij appelsap…”

Twee slangen aan het wandelen. Zegt de ene slang zegt de andere: “Zijn wij eigenlijk giftig”? “Waarom vraag je dat?” vraagt de andere slang. “t Is maar dat ik op mijn tong heb gebeten”!

Jantje heeft voor zijn verjaardag een konijn gekregen, Flappie genaamd, en speelt ermee in de tuin. Dan komt zijn juf langs en die zegt: “Lief konijn zeg. Waar slaapt het?” Zegt Jantje: “Bij mijn ouders op de slaapkamer.” De juf zegt verbaasd: “Stinkt dat dan niet?” Waarop Jantje repliceert: “Ja, das waar. Maar daar zal Flappie wel aan wennen.”

Een beetje geschiedenis wat betreft de dierenmarkten in Gent

Capture d’écran (1384)

De veemarkt, ook gekend als peerdenmarkt, vond in de 16e eeuw plaats aan het oostelijke einde van de Koningstraat (de huidige Vlasmarkt) en verder langsheen de huizen van het St.-Jacobskerkhof tot aan ’t Crochtjen (thans ’t Krochtjen op de Vlasmarkt).In de 16e eeuw was er eveneens op de Koornlei iedere vrijdag een paardenmarkt.

Alsook in de Gentse randgemeente St.-Amandsberg was vanaf 1540 elk jaar op 9 mei een paardenmarkt op de Antwerpsesteenweg. Een markt waarvoor ook uit het buitenland de nodige interesse bestond.

 • Konijnenmarkt

De Kouter trachtte in de 17e eeuw de konijnenliefhebber naar de plaatselijke konijnenmarkt te lokken.

 • Pluimvee

De Gentenaar sprak over de “kiekenmoart, pouillemoarkt, de poeldenmoarkt” die plaatsvond in het straatje gelegen tussen het stadhuis en het huizenblok tegenover de Mammelokker. Elke dinsdag- en vrijdagmorgen tussen 07.00u en 13.00u was er een markt voor gevogelte, wild en konijnen

 • Schapenmarkt

Aanvankelijk vond in de St-Jansdreef deze markt voor schapen plaats, nu gekend als de Oude Schaapmarkt. Een markt die reeds plaatsvond in de 15e eeuw. In de loop van de 19e eeuw verhuisde de schapenmarkt naar de Oude Beestenmarkt.

 • Vismarkt

De vismarkt vond aanvankelijk plaats op de Groentemarkt om vervolgens op het Veerlepleintje te belanden.

 • Vogel- of duivenmarkt

De vogel- of duivenmarkt was gelegen hoek Korte Dagsteeg-Brabantdam. Niet enkel vogels waren te koop, ook konijnen, geiten, honden en andere huisdieren.

 • Oude Beestenmarkt

We spreken 1629 wanneer op vrijdag de varkensmarkt plaatvond op de hoek aan de Nieuwbrug. Op  het oostelijke einde van de St.-Jacobsnieuwstraat, aan de oever van de Nederschelde, was er de markt voor kalveren en runderen.

Door de oprichting van de Nieuwe Beestenmarkt in 1858 zal sindsdien enkel de markt voor pluimvee, kleinvee en huisdieren nog plaatsvinden op de Oude Beestenmarkt, ook gekend als de hondenmarkt.

Vervolgens zijn ook honden op markten verboden, maar de verwijzing “hondenmarkt” is toch gebleven.

 • Nieuwe Beestenmarkt

De grootste en meest bekende marktplaats in Gent.

Deze in 1929 overdekte veemarkt met slachthuis, geconstrueerd in 1858 op de plaats van het vroegere Spanjaardkasteel tussen de Kasteellaan en de F. Lousbergskaai (Schelde), is een creatie van architect Louis Roelandt en vermoedelijk afgewerkt door architect A. Pauli. In de jaren 1960 werden nieuwe vleugels aan het slachthuis toegevoegd.

Capture d’écran (1383)

Op marktdagen was er dan ook de nodige bedrijvigheid te bespeuren waarbij omringende straten “bevolkt” waren door vrachtwagens van veehouders. Ook de dieren waren door de drukte een beetje onwennig en zo durfde een rund al eens op de loop gaan … en is er zelfs sprake van een stier die door omstandigheden in de Schelde zou zijn beland!

Het verhaal van de Nieuwe Beestenmarkt eindigt in 1987 waarbij de gehele site werd afgebroken. Sociale appartementen en groene ruimte camoufleren heden ten dage een lokale geschiedenis van drukke handelsactiviteiten

——————–

Bron :

Ghendtsche tydinghen 2010 – Vol 39 nr. 3

http://www.moppenbak.com

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.