Wat? Kippen, eenden, duiven, konijnen, cavia’s, …
Waar? Oude Beestenmarkt
Wanneer? Elke zondag van 7.00u tot 13.00u
Een beetje geschiedenis wat betreft de dierenmarkten in Gent
- Veemarkt, peerdenmarkt
De veemarkt, ook gekend als peerdenmarkt, vond in de 16e eeuw plaats aan het oostelijke einde van de Koningstraat (de huidige Vlasmarkt) en verder langsheen de huizen van het St.-Jacobskerkhof tot aan ’t Crochtjen (thans ’t Krochtjen op de Vlasmarkt).
In de 16e eeuw was er eveneens op de Koornlei iedere vrijdag een paardenmarkt.
Alsook in de Gentse randgemeente St.-Amandsberg was vanaf 1540 elk jaar op 9 mei een paardenmarkt op de Antwerpsesteenweg. Een markt waarvoor ook uit het buitenland de nodige interesse bestond.
- Konijnenmarkt
De Kouter trachtte in de 17e eeuw de konijnenliefhebber naar de plaatselijke konijnenmarkt te lokken.
- Pluimvee
De Gentenaar sprak over de “kiekenmoart, pouillemoarkt, de poeldenmoarkt” die plaatsvond in het straatje gelegen tussen het stadhuis en het huizenblok tegenover de Mammelokker. Elke dinsdag- en vrijdagmorgen tussen 07.00u en 13.00u was er een markt voor gevogelte, wild en konijnen
- Schapenmarkt
Aanvankelijk vond in de St-Jansdreef deze markt voor schapen plaats, nu gekend als de Oude Schaapmarkt. Een markt die reeds plaatsvond in de 15e eeuw. In de loop van de 19e eeuw verhuisde de schapenmarkt naar de Oude Beestenmarkt.
- Vismarkt
De vismarkt vond aanvankelijk plaats op de Groentemarkt om vervolgens op het Veerlepleintje te belanden.
- Vogel- of duivenmarkt
De vogel- of duivenmarkt was gelegen hoek Korte Dagsteeg-Brabantdam. Niet enkel vogels waren te koop, ook konijnen, geiten, honden en andere huisdieren.
- Oude Beestenmarkt

Vervolgens zijn ook honden op markten verboden, maar de verwijzing “hondenmarkt” is toch gebleven.
- Nieuwe Beestenmarkt
De grootste en meest bekende marktplaats in Gent.
Deze in 1929 overdekte veemarkt met slachthuis, geconstrueerd in 1858 op de plaats van het vroegere Spanjaardkasteel tussen de Kasteellaan en de F. Lousbergskaai (Schelde), is een creatie van architect Louis Roelandt en vermoedelijk afgewerkt door architect A. Pauli. In de jaren 1960 werden nieuwe vleugels aan het slachthuis toegevoegd.
Ghendtsche tydinghen 2010 – Vol 39 nr. 3