De wereld van Kina

Kina: Kind en natuur

De wereld van Kina huis: Sint-Pietersplein 14 – 9000 Gent

kinahuis@stad.gent – Tel.: 09 323 62 50

De wereld van Kina tuin: Berouw 55 – 9000 Gent

kinatuin@stad.gent – Tel.: 09 225 05 42

Kina’s wereld is een interactief museum in het hartje van Gent, bij de Sint-Pietersabdij en de Boekentoren. Vlakbij kun je tot rust komen in de boomgaard, met zicht op de Leie. Het is de perfecte uitstap voor jonge nieuwsgierigaards die graag hun handen vuil maken én op een leuke, lichte manier willen bijleren.

Bij de opening in 1924 was het motto zeer duidelijk: kinderen geïnteresseerd maken in natuurwetenschappen. Dat is ook wat je kunt ontdekken in de Wereld van Kina, het vroegere Schoolmuseum. Vandaag heet het Kina, kort voor Kinderen en Natuur. Het museum laat je bijleren over alles wat met de natuur te maken heeft: van fossielen en schelpen tot vogels, koralen en onze eigen voorouders.

Waar van 1970 tot 2003 het Schoolmuseum Michel Thiery was gevestigd zit nu “De wereld van Kina: het Huis”. Dit “huis” mag niet worden verward met “De wereld van Kina: de Tuin” dat gevestigd is in een oude school in het Berouw en dat over 1500 planten beschikt. Op die plaats richtte Leo Michel Thiery in 1924 zijn schoolmuseum op dat in 1970 werd overgebracht naar een zijvleugel van de Sint-Pietersabdij. Het oorspronkelijke museum in het Berouw werd in 1983 gerenoveerd. Dit gedeelte kreeg in 2003 de naam “De wereld van Kina: de Tuin”.

De wereld van Kina: het Huis is een natuurmuseum voor kinderen en jongeren. In de prachtige zijvleugel van de Sint-Pietersabdij tonen fossielen je hoe het leven op aarde zich ontwikkeld heeft, van de vroegste oertijden tot vandaag. In andere zalen komen de ongewervelden, de biologie van de mens en de inheemse vogels aan bod. Verschillende soorten speurtochten leiden je doorheen het museum… Een museum met een uniek fossiel van een prehistorisch reptiel, een prachtige dioramazaal met inheemse vogels en een maquette van het Gent van 450 jaar geleden, met klank-en lichtspel. Het huis is een museum waar u en uw kinderen van de ene verrassing in de andere vallen.

Het andere deel, de Tuin van Kina, neemt je mee doorheen de wondere wereld van Moeder Natuur. In het herbarium vind je de boomsoorten van A tot Z, struiken, bloemen, kruiden en nog veel meer. Heb je groene vingers en wil je zelf aan het werk? Ideaal! Dan leer je hoe je zelf moet zaaien, stekken en enten in de serre. Je leert hoe je planten vermeerdert, maar ontdekt ook het hebben en houden van allerlei tropische planten in het warme gedeelte.

——————–

Bronnen:

http://www.boeiendbelgie.be

http://www.stad.gent/nl

http://www.whichmuseum.com