Ketelvest (11e eeuw)

De Ketelvest is een artificiële gracht, gegraven begin 11e eeuw met schoppen ter verdediging van het handelscentrum van Gent. Het pad naast de Ketelvest duidde de grens aan tussen de heerlijkheid van St.-Pieters en stad Gent. Twee bewaarde grensstenen in de gevel van het St.-Barbaracollege en aan woning nr. 39 herinneren aan die periode.

Deze waterloop verbindt de Leie aan de Ketelpoort-Kuipgat met de Schelde aan de Grote Huidevettershoek, eens de grens tussen het Duitse Keizerrijk en het Franse Koninkrijk.

GentketelpoortNMarreel3

Een vroegste bron spreekt over “le fosset” dd. 1274. In 1339 heeft men het over “ande Coutere ande side ter Vesten wart”.

Waar bruggen nu de oevers van de Ketelvest verbinden waren vroeger de Wal- en de Ketelpoort gevestigd. Op deze plaatsen kruiste de vest, in de betekenis van gracht of stadsgracht, een landweg.

Een derde brug geeft toegang tot de Koninklijke Opera maar heeft geen binding met het verleden.

GentKetelvestvanopketelbrugsaneringswerken1896GentBlogt

Ketelvest 1896 – Gentblogt

De cholera-epidemie uit 1866 was aanleiding tot grote saneringswerken waaronder het Zollikofer-DeVigneplan (1880-1888). Reeds in 1858 was er de wet voor het onteigenen ter sanering van ongezonde buurten. Die wet werd in 1867 uitgebreid waardoor ook onteigening voor verfraaiing mogelijk was. Een nieuw stadsbeeld zal zich ontwikkelen.

De Ketelvest werd pas rond 1894 onder handen genomen. Alhoewel het een middeleeuws gebruik was waterkanalen op geregelde tijdstippen van het vuile slib te ontdoen was het hoognodig, mede door de instorting van de kaaimuur en schoolgebouw ter hoogte van de Walpoortbrug in de nacht van 13 op 14 april 1890 (wat tot jarenlange processen leidde), de Ketelvest aan te pakken.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.