Baudelopark

Baudelo betekent letterlijk “bos van Baudewijn”, verwijzend naar Baudewijn VII, graaf van Vlaanderen van 1111 tot 1119.

Dit bos lag te Sinaai  waar Vader Balduinus, Gentenaar en Benedictijn uit de St.-Pietersabdij, een klooster stichtte. In 1259 kocht dit klooster te Gent een stuk grond en bouwde er een refuge op waar de paters in tijd van oorlog konden schuilen met al hun kostbaarheden en relikwieën.

Gent05-06-2011(2) 002Het Baudelopark maakte deel uit van de vroegere Waterwijk bestaande uit vele Leiearmen die regelmatig overstroomden. Door het uitgraven van de Ottogracht midden 10e eeuw kwam de Waterwijk buiten de stadsomwalling te liggen doch zal in 1213 bij Gent worden ingelijfd na beloftes van de Vlaamse graaf in zijn strijd tegen de Fransen.

GentBaudelopanoama1619J.HorenhautGT2002

Baudelopark panorama 1619-J. Horenbaut – Ghendtsche Tydinghen 2002

Gent-BaudeloTijdens de periode van de beeldenstorm werd het Baudeloklooster te Sinaai in 1578 volledig vernield. Vervolgens wordt de refuge omgebouwd tot groot klooster om officieel tot abdij verheven te worden in 1602, mooi omringd door 2 Leiearmen. In 1786 ontbond zich de kloostergemeenschap.

In 1796 werd het openbaar verkocht door de Franse revolutionairen en in 1804 kwam er het Lycée, in 1815 het Koninklijk College en in 1852 het Atheneum.

Capture d’écran (4049)

Eind 18e eeuw, begin 19e eeuw lag hier een vermaarde plantentuin toebehorende aan de Centrale School opgericht door de republikeinse hervormers om de jeugd te onttrekken aan de invloed van de kerk om zo meer aandacht te schenken aan kennis, onderzoek en experimenten. Wie wou kon zich hier informeren wat betreft nieuwe planten en zich laten bijscholen in de landschapstuin die het eerste wandelpark zou worden van Gent. De kerk fungeerde als bibliotheek en het klooster als school. Na de Jardin National des Plantes te Parijs was de plantentuin van het Baudelo met zijn 700 geslachten en 2000 soorten het rijkst begiftigd in Europa. In 1903 verhuisde deze universitaire plantentuin naar de Karel Ledeganckstraat in de buurt van het Citadelpark.

Deze buurt was gekend voor zijn textielnijverheid cfr. het MIAT-museum en zowel arm als rijk hadden er hun woonst. Talrijke drankgelegenheden zorgden voor het nodige vermaak.

GentBaudelohofEtienneFornierFb

Baudelohof – Etienne Fornier -Fb

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.