Wijdenaardbrug

In de tweede helft van de 9e eeuw trof men hier de Wijdenaard aan, de voornaamste haven aan de Schelde. “Aard” had de betekenis van aanlegplaats en “wijd” sloeg op de belangrijkheid van de plaats.

Al beweren sommigen dat deze plaatsnaam verwijst naar Wijden of Groten Aard, meer bepaald naar het Sint-Janskerkhof dat hier vroeger op de plaats van het Bisdomplein lag.

Het handelsgebeuren rond deze havenplaats zorgde voor een aanzienlijke groei van de oudste middeleeuwse stadskern.

In de volgende eeuwen verplaatste de handelstrafiek zich naar het castrum aan de Leie, alwaar een tweede portus zich ontwikkelde. Door deze evolutie verloor Wijdenaard zijn betekenis en verkreeg het de naam Wijngaard, en de nabijgelegen brug logischerwijze Wijngaardbrug. Eertijds werden de wijnen die langs de Schelde werden aangevoerd daar gelost en verkocht. Vele wijnverkopers woonden trouwens in de omgeving.

In 1526 werd de bestaande houten brug vervangen door een stenen brug. Een tweede vernieuwing gebeurde door bouwmeester David ’t Kindt in 1734. Toen was deze brug amper 6m breed.

Bij de demping van de Nederschelde in 1885 werd de Wijngaardbrug in het metaal herbouwd over de totale breedte van de Reep zijnde 22m.

Nieuwe aanleg in de loop van de 19de, eerste kwart 20ste eeuw met het optrekken van grote complexen in verschillende neostijlen. In het westen gedomineerd door het neogotisch bisschoppelijk paleis, ten zuiden de monumentale neoclassicistische gebouwen van de Nationale Bank en tenslotte de empire-getinte gebouwen van het provinciebestuur.

De gaslantaarntjes op de brug verdwenen in 1954 bij de ingebruikname van de openbare verlichting. Toen de Reep werd gedempt in 1960 was de brug in 9 dagen tijd gesloopt.

De in 2012 afgewerkte Scaldissluis  (Scaldis=Schelde) aan de Oude Beestenmarkt laat de Opperschelde komende van de Brabantdam uitlopen in de nieuw uitgegraven Nederschelde. Tussen het Bisdomplein en de Reep werd daarvoor de “Wijdenaardbrug” aangelegd die eind maart 2007 was afgewerkt en toen enkel toegankelijk was voor fietsers en voetgangers.

———-

Bron:

Ghendtsche Tydinghen 1982 – Vol11 N°4

http://www.inventaris.onroerenderfgoed.be

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.