Grote Sikkel

Gent grote sikkel voor restauratieDit complex omvat drie middeleeuwse “Stenen”, samen met de Kleine Sikkel en de Achtersikkel, die toebehoorden aan de familie vander Sickelen. Het is gelegen aan de Hoogpoort in het verlengde van opeenvolgend het Sint-Jorishof, de Zwarte Moor en de Grote Moor.

Het gebouw op de hoek met de Biezekapelstraat is opgetrokken in Doornikse steen. Opmerkelijk is de kelder in baksteen daar het de gewoonte was voor die tijd voorgevel en kelder in hetzelfde materiaal op te trekken.

gent hoogpoort St-Jorishof - De Zwaerz Moor - de Grote Moor - De Grote SikkelHet naastgelegen gebouw bestaat uit een kelder dat samen met de voorgevel is opgetrokken in Doornikse steen. Daarachter liggen 2 boven elkaar gelegen kelders waar een bakstenen gebouw werd opgetrokken dat later bekendheid kreeg als deel van de Achtersikkel.

Naast de twee trapgevels staat een langwerpig gebouw omschreven als de “nieuwe zale” of de  “eetzael”. Zijn huidige gevel met rondboogpoort verkreeg het waarschijnlijk omstreeks eind 14e eeuw.

Op de foto omstreeks 1908 zien we de Hoogpoort met op de hoek het St.-Jorishof. Vervolgens de Zwarte Moor, De Grote Moor en de Grote Sikkel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.