Buffalo Bill

AA Gent is gekend als de buffalo’s. Buffalo Bill ligt aan de basis van deze toch wel a-typische benaming. Het is tijdens een eerste bezoek van het circus “Buffalo Bill” aan Gent in 1895 dat het Gentse publiek werd aangespoord om “Buffalo, Buffalo, …” te scanderen. Vervolgens werd deze kreet een hit in het studentenmilieu. Zelfs koning Albert werd in 1913 tijdens zijn bezoek aan de Gentse Universiteit met de Buffalokreet verwelkomd. In 1921 is een eerste schriftelijke bron terug te vinden voor “Buffalo” als bijnaam voor de AA Gent-speler en sinds 1924 prijkt ook het indianenlogo op een AA Gent-vaandel.

20 september 1906

Buffalo Bill geeft zijn eerste voorstelling aan het Arsenaal. Dat zijn naam ons nu nog altijd familiair in de oren klinkt wijst er op dat dit toch wel iets heel speciaals moet geweest zijn. En dat was het dan ook. Zijn beroemd ruitercircus waarmee hij de wereld afreisde heette officieel: “Wild West and Congress of Rough Riders of the World” en maakte deel uit van de “Barnum & Bailey Company”. Om maar te zeggen dat de publiciteit perfect verzorgd was en dat niemand onkundig kon zijn van zijn komst. Het gezelschap arriveerde ’s nachts in het station aan het Arsenaal en sloeg zijn tenten op op het exercitieplein. Alles was tot in de puntjes en feilloos georganiseerd. Dat moest wel ook als men weet dat de troep bestond uit 720 man en 398 paarden.

Wie was die fameuze Buffalo Bill?

Het was de bijnaam van Kolonel William Cody. Hij stamde uit het Wilde Westen en was van jongsaf vertrouwd met het hanteren van wapens en paarden. Hij verwierf bekendheid wegens het verdedigen van een door bandieten overvallen postkoets. Later deed hij als officier de Burgeroorlog mee onder Generaal Sheridan. Toen de Kansas Pacific Railway aangelegd werd, beschermde hij met zijn ruiters de spoorwegarbeiders tegen de aanvallen van de Indianen en zorgde tegelijk voor hun eten door op buffels te jagen.

Het was wegens zijn uiterste behendigheid in deze sport dat hij de bijnaam Buffalo Bill kreeg. Zijn circus was zo een beetje een mengelmoes waar van alles in zat: Mexicanen, Indianen, cowboys, Japanners, Hongaren, Arabieren, Kozakken. Iets hadden zij gemeen nl. het waren allen uitzonderlijke ruiters. Eén van de hoogtepunten was het optreden van Cody zelf, die op een galopperend paard enkele staaltjes van zijn verbluffende schietkunst gaf. Alhoewel de inkomprijs niet mals kan genoemd worden: 1,50fr. (0.04€) tot 7fr. (0.17€) voor een voorbehouden plaats, wat toch wel een flink bedrag was in 1906, lokte elk van de 4 voorstellingen meer dan 9.000 toeschouwers.

De voorstelling in 1906 maakte deel uit van de afscheidstournee in Europa. “Les adieux du Colonel Cody et ses Cavaliers les plus hardis du monde”, zoals men kon lezen in het blaadje dat uitgegeven werd door de “Wild West Circus”. Dit bleek juist te zijn: Buffalo Bill kwam niet meer terug naar Europa. Kolonel Cody werd geboren op 26 Februari 1846 en stierf op 10 Januari 1917.

———-

Ghendtsche Tydinghen 2008 – Vol37 N°3