
Deze straat liep naar de Walpoort aan de Ketelvest, één van de vele stadspoorten die het centrum van Gent, de Kuip, afsloot.
De Kortedagsteeg was in de 13-14e eeuw een brede weg die als steeg van de misdaad en de verdorvenheid beschreven stond. Het verkreeg toen namen als Ondadege stege, Ondaghe steghe en zelfs Hondggher steghe.

In een later stadium werd het ook nog “Bij ’t Wevershuis” genoemd, naar het Godshuis met kapel van de wolwevers die hier op hun beurt over veel grondeigendom beschikten.
Uteindelijk is de Kortedagsteeg uitgegroeid tot een volwaardige deftige winkelstraat met weelderige uitstallingen die duidelijk afstand heeft genomen van haar vroegere imago.


Weetje: 13 juli 1871. Te Gent verschijnt een nieuw weekblad: Vader Cats. Het werd gedrukt bij A. Vandeweghe, Korte Dagsteeg, die ook de drukker was van de liberale krant “De Stad Gent”. Het verband tussen de krant en het weekblad wordt duidelijker op 23 augustus. De Stad Gent schreef: “Een jonge broer van ons, dien wij zoo geerne zien als ware ’t wij zelven. De kleine Vader Cats heeft de Bien Public in woede ontstoken”. Uit het artikel blijkt verder, dat ook het weekblad De Werker, dat te Antwerpen wordt uitgegeven maar ook te Gent wordt verspreid, Vader Cats heeft aangevallen. Nu en dan publiceert De Stad Gent ook een gedicht, dat verscheen in Vader Cats. Hiervan een voorbeeld:
Zoo Vader Cats en mag niet spreken
Of anders is ’t ne deugniet
Dien men den nek zou moeten breken
Lijk als ’t mee ketters is geschied!
Zoo Vader Cats en mag niet zeggen
Dat ’t volk dat ’t land, dat ’t burgerrecht
Hun hoofd niet moet nederleggen
Wanneer ’t mijnheer de paster zegt.
Eh, Bien Public, ik lach u uit.
En ‘k spreke mijnen buik rechtuit.
Prof. E. Voordeckers typeert Vader Cats dan ook als volgt : “Liberaal antiklerikaal informatieblad, dat een polemiek vierde met De Werker van Antwerpen, spreekbuis voor het Vlaamse land van de Internationale”.
———-
Bron:
Ghendtsche Tydinghen 1980 – Vol9 N°5
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.