Poeljemarkt

Gent 04.08.2013 019
capture-decran-3212-5
Capture d’écran (2421)

De Poeljemarkt is gelegen aan de zuidkant van het stadhuis. Vroeger heette deze plaats de Poeldermarkt. Zowel konijnen, kippen, eenden en ander gevogelte werden elke dinsdag en vrijdag aangeboden.

Er is altijd van uitgegaan dat de Nuwelsteghe de voorloper was van de Poeljemarkt. Archeologische opgravingen tijdens de KOBRA-werken hebben aangetoond dat de Poeljemarkt geen verbreding van de Nuwelsteghe was maar aangelegd is bij de herbouw van het schepenhuis van Ghedele aan de Botermarkt begin 17e eeuw. Deze omgeving laat je kennis maken met de nieuwste creatie in het stadscentrum nl. de Stadshal die het zicht op het Belfort gedeeltelijk ontneemt. Het is een verrassende maar welgekomen afleiding van moderne stadsarchitektuur.

Capture d’écran (3323)

Gent 22.01.2013 038

Het ontwerp is ontsproten uit verschillende inspiratiebronnen. Zo was er de geschiedkundige handelsroute over het Braunplein die van Brugge naar Keulen liep, de verwijzing naar overdekte markten, naar de dubbelgevel van het stadhuis en naar het middeleeuwse kerkschip.

Een bezoekje aan het nabij gelegen stadsparkje met brasserie en zicht op het kunstwerk “Bron der geknielden”, een schitterend ontwerp in brons van kunstenaar Georges Minne (1866-1941) ter ere van baron Braun, en Klokke Roeland vragen om een moment van verpozing.

Gent Poeljemarkt
De Poeljemarkt met rechts de huizenrij die in 1960/61 werd gesloopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.