Groenevalleibrug

Grote Lys en kleine Lys

Grote Lys en kleine Lys

De “Société Linière la Lys” plantte in 1838 een vlasfabriek neer op het eilandje tussen de twee stadsgrachten die de Leie met de Coupure-Brugsevaart verbond. Er waren op het hoogtepunt van de bedrijvigheid zo’n 2450 werknemers in dienst. Het was het eerste bedrijf in Gent dat electriciteit gebruikte voor het machinepark en de verlichting.

De onderneming kreeg de naam “grote Lys” mee in tegenstelling tot de kleine Lys, een bedrijf (gestopt 1962) gelegen aan de overzijde van de gracht alwaar momenteel appartementensblokken voor sociale woning uit de grond zijn gerezen langsheen de huidige Leiekaai.

GentgroenevalleibrugGSPD6a

1e Groenevalleibrug

In 1961 stopte de produktie met de sloop van het gebouw tot gevolg in 1965. Op de oude terreinen van de fabriek rust momenteel het stadspark waar jong en oud ten volle kunnen van genieten.

Deze NV La Lys liet het Groenevalleibrugje construeren voor een gemakkelijkere bereikbaarheid van de fabriek voor haar werknemers uit de wijk Brugse Poort.

SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSinds 1906 maakt het brugje onderwerp uit van gedoogzaamheid door het Beheer van Bruggen en Wegen. Op 27 mei 1967 ging de gedoogzaamheid over op de NV Groene Vallei om vervolgens door de stad te worden overgenomen op verzoek van de NV bouwbedrijf Amelinckx.

Eind 1972 onderging de brug een grondige renovatie waardoor ze pas op 26 april 1974 opnieuw in gebruik kon worden genomen.

Haar naam Groenevalleibrug werd op 10 september 1973 door een besluit van het College goedgekeurd.

——————–

Bron:

Gent door de jaren heen … een mix van heden en verleden

Ghendtsche Tydinghen 1990

http://www.sint-pietersdorp.be 6a+6b