Stadshal

Gent 04.08.2013 019

Het ontwerp van de stadshal is ontsproten uit verschillende inspiratiebronnen. Zo is het Emile Braunplein waar deze stadshal is gevestigd gelegen op de geschiedkundige handelsroute van Brugge naar Keulen. Verder zijn er referenties naar overdekte markten, naar de dubbelgevel van het stadhuis en het middeleeuwse kerkschip.

Marie-José Van Hee en Robbrecht&Daem, architecten van dit kunstwerk, hebben dit plaatsje een nog meer indrukwekkender uitzicht gegeven.

Bij de realisatie in 2012 gaven de Gentenaars er al vlug hun eigen naam aan nl.  de schaapstal. Een moderne constructie in 2 niveaus met cafétaria, fietsenstalling, sanitair en artiestenruimtes.

brussel12.12.2012 021

Er is eveneens een groenruimte voorzien waar het gezellig vertoeven is bij zonnig weer met een drankje in de hand. Centraal valt de  “bron der geknielden” te bewonderen, een schitterend ontwerp in brons van kunstenaar Georges Minne (1866-1941) ter ere van baron Braun. Gentenaars noemen het smalend “de pisserkes” of “de pietjesbak”.

Gent13.01.2013receptiestbaafs 065

“De Groote Triomfante”, ontstaan uit de in 1660 door Hemony van Zutphen gesmolten Klokke Roeland, hangt te pronken in de schaduw van de Sint-Niklaaskerk. Samen met nog 2 klokken van grote omvang vormden zij de “Triumphanten”.

Zo kreeg dit pleintje een onverwachte maar aangename “look” die Gent nog meer aanzien geeft.

Enkele reacties van de website gentblogt-archief.stad.gent

Reactie van S 30-08-2012 om 12:55

Ik hoop wel dat er hier en daar nog wat verder getimmerd kan worden, dat de stadshal geen dodenmasker wordt voor de stad.En inderdaad, er staat veel meer nieuws dan de meesten zouden denken.
Ik sta ervan versteld dat anno 2012 nog zoveel heisa is om zo’n – laat ons eerlijk zijn – braaf ontwerp.
Vermoedelijk was er minder gesteigerd als er een rij luxe-appartementen met trapgevel was gekomen en een plein met een tros bomen..

Reactie van Van Hauwaert Katrien 30-08-2012 om 21:33

In ‘t begin vond ik de stadshal ook lelijk. Maar naarmate de werken vorderden ben ik ervan gaan houden. En uiteindelijk zijn er terug 3 pleinen namelijk: de Poeljemarkt, Emiel Braunplein en het Gouden Leeuwplein. De 5 pisserkes van Minne komen nu zelfs veel meer tot zijn recht dan vroeger. Als rasechte Gentenaar heb ik deze plek al in mijn hart gesloten en ben er zeker van dat ik er dikwijls zal genieten van de gezelligheid.

Reactie 31-08-2012 – Michel Vuijlsteke

‘Gent bleit’ brengt 250 betogers op de been tegen stadshal

Van op de Vrijdagmarkt zijn 250 betogers via de Langemunt en de Donkersteeg naar de stadshal getrokken. Mekkerend als schapen lieten ‘die van Gent bleit’ hun ongenoegen horen over de ‘schaapsstal’ op het Braunplein.

Het Spelleke van Drei Kluite – Pierke Pierlala was er zelfs speciaal voor uit Venetië overgevlogen – zorgde voor het amusement. Freek Neirynck: ‘We wilden ons protest vooral ludiek houden. En om de feestelijkheden van zaterdag niet te dwarsbomen, hebben we nu een ‘vooropening’ gehouden.

Reactie van pruts 05-09-2012 om 16:23

Wat heeft het van zin om een open hal te bouwen aan de Blaarmeersen of het Arteveldestadium?
De stadshal is een concept. Men heeft een relatief dode open ruimte, dat nooit een kloppend hart van Gent is geweest en bekend stond als een ‘tochtgat’ een identiteit gegeven. Waar de zijgevel van het stadhuis verweesd op een parking uitkeek, want die gevel hoorde in een steeg te liggen, zijn nu 2 nieuwe pleinen een stadshal en een parkje in plaats van een stedenbouwkundige ‘kaal’slag

En als nieuw plein kan het tellen. De Botermarkt is ook weer een echt plein en vloeit over in het Braunplein met zijn overdekte ruimte. Een mooi stuk openbare domein.
Het had anders gekund Een groot park? Ok, maar dan verliezen we een plein, persoonlijk was dat voor mij ook een goede optie, maar de voorwaarde was dat een deel een openbare ruimte werd waar evenementen kunnen georganiseerd worden.
In het begin stond ik negatief tegen de stadshal op zich, maar nu sta ik 100% achter het globaal concept van het Braunplein met het contrast tussen hal, park en plein(en). Alleen het eindresultaat van de stadshal zelf vind ik een beetje lauwtjes door het glas. Maar ‘s nachts komt de hal volledig tot zijn recht.

———-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.