Blaarmeersen

Op allerhande kaarten en oude documenten wemelt het van “meersen”. Velen bleven bewaard in plaats- of straatnamen: de Meersstraat, de Blaarmeersen, enz. Iedere Vlaming, zelfs de “steepiet”, weet dat meersen bestemd zijn voor koeien. Het woord is afgeleid van moeras. Denk aan het Engelse “marsh”. In Brabant of Nederland is de term niet in gebruik. Daar heeft men het over beemden.

Het sport-en recreatiepark Blaarmeersen beslaat een 100 ha groot meersengebied. In de nabijheid van de Watersportbaan en op amper 10 min. van het centrum van Gent vindt elke sporter hier wel zijn gading en verleidt dit domein elke natuurliefhebber tot het maken van een fikse wandeling genietend van het vele groen.

Het is aangelegd naar het winnende plan van architectenbureau Vanacker en landschapsbureau Belgramo bij een ontwerpwedstrijd in 1969. De werken werden aangevat in 1976 en hebben geleid tot een prachtig natuurgebied met vele sportfaciliteiten.

gent6bourgoyen 006

In 1979 werd de camping geopend nog voor de centrale vijver was gegraven. Later werd er een kunstmatige heuvel aangelegd met skipiste. Op het hoogste punt staat nu een kijktoren die je een prachtig panorama schenkt van de omgeving. Na het verdwijnen van de skipiste is de heuvel vooral in trek bij wandelaars en joggers.

Voor de kinderen zijn er verschillende speeltuinen voorzien. Ook is er voor hun een afgezonderde zwemzone waar zij in alle veiligheid hun eerste waterervaringen kunnen opdoen.

gentblaarmeersenwtrspb 006

De sportmogelijkheden zijn er talrijk : atletiek, basketbal, beachvolleybal, BMX, duiken, handbal, joggen, kajak, kajakpolo, lacrosse, midgetgolf, minivoetbal, petanque, ping-pong, rolschaatsen, rugby, skateboarden, surfen, tafelvoetbal, tennis, squash, vissen, voetbal, wielrennen, volleybal,  zeilen, zwemmen.

De Watersportbaan zelf biedt de mogelijkheid tot roeien, kajak, kajakpolo, hengelen en een Finse piste om te joggen.

Gent 29.3.2013 017

Er is het BLOSO Topsportcentrum waaronder de Topsporthal Vlaanderen, een omnisporthal, een topgymnastiekhal, het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx met aanliggende BMX-piste, voetbalvelden, basketpleinen, … noem maar op. De accommodaties zijn van uitstekende kwaliteit met de nodige slaapvoorzieningen ideaal voor sportklassen, sportkampen of stages.

———–

Bronnen:

Ghendtsche Tydinghen 2016 – Vol 45 N°6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.