Martino

Niet te versmaden zo’n Martino. Een pikant broodje américain préparé.

Het ontstaan ervan gaat terug tot een theaterstuk van de Gentse auteur Arne Sierens. Daarbij zouden een tiental Amerikaanse soldaten zijn afgezakt naar het centrum van Gent en in een bar “something really hot en spicy” hebben gevraagd. De uitbater, die de mannen liever kwijt dan rijk was, belegde het broodje met een stevig prikkelend sausje. Met grote verbazing viel het broodje enorm in de smaak. De Martino was een feit.

De auteur beweerde dat het verhaal verzonnen was doch viel er in “De Tijd” te lezen dat Sierens mosterd leverde aan de Gentse snackbar Martino. Op een bepaalde dag zouden er effectief twee Amerikanen zijn langsgekomen die een broodje “hot en spicy” wouden eten. De sage rond de “Martino” was geboren.

Martino : hoeveelheden te gebruiken naar persoonlijke voorkeur

– 1 stokbrood
– 150 gram americain prepare
– 1 ajuin (gesnipperd)
– 1 augurk (in schijfjes)
– mosterd
– ketchup
– tabasco
– peper, cayennepeper en zout
– ansjovis
– worchestersaus

———-

Broers nemen roer van legendarische snackbar Martino over: “De menukaart? Daar gaan we nooit aan raken”

Gilles en Guillaume Noé voor de Martino.
Gilles en Guillaume Noé voor de Martino. — © IF

31.10.2023 – De populaire snackbar Martino heeft nieuwe eigenaars. Broers Guillaume en Gilles Noé nemen het roer over van hun vader en tante, en zijn daarmee de derde generatie die de geboorteplaats van het befaamde broodje openhouden. Ze doen een frisse wind waaien, maar blijven af van de gerechten.

Martino
Martino — © if

“Alle lagen van de bevolking komen hier eten”, zegt Guillaume Noé trots. “Zowel ministers als Mathieu Terryn, de mannen van Clouseau en Stephen Dewaele zijn hier al jaren kind aan huis, maar evengoed Jan met de pet. Ze kunnen hier zichzelf zijn, zonder bekeken te worden. Dat maakt de Martino zo bijzonder, dat en zijn geschiedenis.”

De Martino werd in 1955 opgestart door Raymond Noé en zijn vrouw Vivianne Dupont onder de naam Snack Express. Het was een geliefde plek voor nachtraven. “Kort erna vond mijn grootvader het broodje Martino uit,” vertelt Guillaume, “toen een bende dronken Engelsmannen ’s nachts binnenkwamen voor een broodje.” (lees verder onder de foto)

Volgens de legende had Raymond alleen nog preparé over. Maar Engelsen en rauw vlees, dat gaat niet samen, dacht hij. Dus voegde hij pilipili, ansjovis, augurken, tomaat en Tierenteyn-mosterd toe om het vlees te maskeren. De Britten vonden het zodanig lekker dat ze nog een broodje bestelden. Raymond, verbaasd, maakte er eentje voor zichzelf en vond dat best smaken. Meer zelfs: het werd een dusdanig succes dat zijn vrouw en hij de snackbar omdoopten tot Martino.

Martino
Martino — © if

“Op een bepaald moment werkte hier 21 man”, zegt Guillaume. “De broodjes maakten later plaats voor hamburgers, steaks, pasta’s en salades. Boven was een boksclub. Mijn opa was ook de manager van Freddy De Kerpel, wat alleen maar bijdroeg aan de legende.”

In 1981 namen Didier en Pascaline, de kinderen van Raymond en Vivianne, de Martino over. Ze groeiden er op en draaiden van jongs af aan mee, net als Didiers zonen later. Guillaume sprong in vanaf zijn veertiende, maar de afgelopen tien jaar ontwierp hij meubelen op maat. (lees verder onder de foto)

Zijn broer Gilles bleef in de Martino werken, maar interesse om de gevestigde waarde over te nemen was er lang niet. “Pas toen er interesse kwam van anderen zijn we van gedachten veranderd”, zegt Guillaume. “Ik was niet klaar om de Martino uit handen geven.” Didier en Pascaline waren blij dat de Martino in familiehanden bleef.

Afgelopen zomer werden de papieren getekend, zonder veel gedoe. “We willen de Martino voortzetten zoals hij is, met enkele kleine veranderingen. We hebben een Instagram-account aangemaakt en het interieur krijgt heel geleidelijk een update. Bij de dranken staan nu ook natuurwijnen, cocktails en mocktails. Maar de eetkaart blijft krek dezelfde, daar zullen we nooit aan raken.”

Cheese egg

© IF

Fans kunnen opgelucht ademhalen: de steak martino en de cheese-egg burger blijven. Meer zelfs: op 12 november nemen topchefs Olly Ceulenaere, Kobe Desramaults en Jason Blanckaert, al jaren trouwe klanten, de keuken van Martino over om hun versie van de iconische cheese-egg burger te brengen.

De overname is dus vooral een nieuwe wind die binnenwaait, meer dan een afscheid. Papa Didier draait nog voltijds mee, tante Pascaline nog enkele dagen in de week. Door de oude neonletters te herstellen is zelfs opa Raymond er weer bij. “Elke generatie legt haar eigen accent”, zegt Guillaume. “Mijn vader was ook geen kopie van zijn vader, maar we zullen altijd de Martino blijven.”

INFO: Martino, Vlaanderenstraat 125. Open van woensdag tot en met zondag.

———-

Bron : http://www.nieuwsblad.be – Jill Dhondt 31.10.2023

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.