Minnemeersbrug

gentfoto14 004Dit gebied was een “upstal”, een onbebouwd stuk grond langsheen het water, in 1213 door graaf Ferrand van Portugal aan de Gentenaren afgestaan. Mits het in acht nemen van bepaalde regels mocht iedereen deze meers gebruiken. Wat “Minnemeers” zou verklaren als “Gemeenenmeersch”.

Letterlijk is minne afgeleid van het Germaanse mannja (watergeest), een afleiding van man, dat onder invloed van minnen werd vervormd (Nederlands minne, nu meermin).

Gentminnemeersbruggroenbrug1800DeNoter

Minnemeersbrug 1800 – De Noter – St.-Pietersdorp 25c

De Minnemeersgracht bevond zich ten westen van de Leie aan weerszijden van deze waterloop. Daar kon je tijdens het Oud Regime een voorname linnenblekerij vinden.

Deze omgeving was door zijn ligging aan het water begin 19e eeuw reeds sterk geïndustraliseerd.

De huidige brug ligt iets meer zuidelijker dan de oorspronkelijke Minnemeersbrug.

In 1908 begon de afbraak van de Groenbrug of Oude Minnemeersbrug die de Groenbrugstraat met de Minnemeers verbond.

GentMinnemeersbrugOude(Groenbrug)Groenbrugstraat voor 1908RogerCaufrierFbReeds in 1338 zijn er bronnen over “de brucghe inde Minnemersch ter Mude waert”. In 1359 sprak men over “van  der brugghen die men heet Minnemersch brugghe”. Een stenen brug verving in 1563 de houten Minnemeersbrug. Om “zeeschepen” met zeilen toe te laten op de Leie kwam er in 1754 een houten draaibrug.

De turfwinning deed vele boten hier aanmeren.Turf ontstaat wanneer plantafval niet volledig verteert door gebrek aan zuurstof.  Het is een stap in de ontwikkeling naar steenkool. Vooral in moerassige gebieden kun je het aantreffen in lagen die tot 5m dik zijn. Ter vergelijking: de verbranding van steenkool levert zes maal zoveel warmte op als turf.

De Groenbrug en Groenstraat, die na de fusie met Oostakker in Groenbrugstraat veranderde, zijn genoemd naar een 17-eeuwse herberg “De Groene” gelegen in de Groenbrugstraat.

gentfoto14 005Met de aanleg van de Kongostraat en de slechte staat van de Groenbrug werd een nieuwe brug voorzien  in het verlengde van de Kongostraat.

Op 31 maart 1909 werd het draagvermogen getest van de nieuwe Minnemeersbrug. Enkele dagen later mocht de brug in gebruik worden genomen. In 1939 nam de stad het beheer van de brug over van de staat.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.