Rabotbrug

GentRabotJVerplancken2

GentRabotbrugjeoverLieveWondDENOTERGSTPD27

Rabot met brugje over de Lieve – St.-Pietersdorp 27

De Rabotbrug verwijst naar de versterkte sluis aan de brug over de Lieve. Het is gebouwd in 1489 als triomfpoort op de plaats waar de Lieve de muren van de stad bereikte. De eerste steenlegging gebeurde op 13 juni 1489 door Jan van de Kethulle, voorschepen van de Keure.

Gent 27.05.2013 096Op de Lieve alwaar de “Drie Torekens” werden gebouwd bevond zich voordien reeds een sluis nl. het Rabot te Sersanderswalle, later gekend als “Hof ter Walle” en “Prinsenhof”. Die sluis was opgericht naar de plannen van een “erfscheedere” of landmeter.

GentRabot17eeuwJVerplancken

Rabot 1830

Vandaag verwijst het naar het middeleeuwse gebouw, een torenversterking van de stadsomwalling waar de Lieve de vestingsgordel omheen Gent doorsneed.

In 1488 boden de Gentenaars hier weerstand aan het leger van Keizer Frederik III en zijn zoon Maximiliaan die na 40 dagen gedwongen waren de strijd op te geven en terug te keren. Om dit te vieren werd de sluis die het beste weerstand had geboden versterkt. De voorkeur ging uit naar de “Sluyse” of  het “Rabot”.

gent-Rabot

Rabot – Aquarel J.J. Wynants
Stadsarchief Gent (Atlas Goetghebuer)

“Rabot” verwijst naar de eikehouten planken van zo’n twee duim (2.54 cm) breed die over elkaar gerabat (in de lengte voor een deel over elkaar gelegd) werden om in zijn geheel weerstand te bieden tegen de waterdruk.

GentRabotca1880JVerplkancken

Rabot – Water-gate 1880 – Ernest George

Eenmaal geconstrueerd diende tolrecht te worden betaald om via de Lieve de stad in te varen en Rabothouders betaalden huur met het voorrecht een visje te mogen vangen.

Onder Nederlandse vlag werd het ingericht als bureau en woning voor personeel met toezicht op het vest en het innen van octrooien. Een deel was voorzien als kruidmagazijn.

Omstreeks 1830 fungeerde het Rabot als ijskelder om na 1870 niet meer tot nut te zijn.

GentRabotJVerplancken

EeCapture d’écran (86)n bijgebouw werd in 1860 gesloopt om de Lievebrug te kunnen verbreden. In 1872 werd vervolgens de Lieve gedempt waardoor het Rabot zijn functie als versterkte sluis verloor.

De bouw van een station aan het Rabot zorgde voor een verhoging van de straatweg waardoor de voet van de Rabottorens was ingedolven en aan het zicht onttrokken.

Momenteel zijn er een vergaderzaal in ondergebracht met vermaakruimte en sanitaire voorzieningen. In aanwezigheid van een gids kan het Rabot bezocht worden.

Gent Rabot tekening

 

GentrabotoudNoelPiensFb

Rabot 1960 – Noël Piens – Fb

De omgeving  van het Rabot ondergaat momenteel een ingrijpende verandering. Het slopen van de verouderde woonblokken uit de jaren ’70 zal plaats maken voor 8 kleinere eigentijdse flatgebouwen. In clusters (bij elkaar horende groep) worden de blokken opgedeeld met gemeenschappelijke privétuinen. Er zijn 6 parkeerplaatsen voorzien per 10 gezinnen. Het verlengstuk van de Lieve wordt een openbaar parkje. Vanaf 2015 starten de eerste bouwwerken om tegen 2023 alles te hebben afgewerkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.