Veermanplein

Gelegen tussen het Van Eyck Zwembad en de Bavobrug langsheen de Veerkaai heb je een rustgevende kijk op de samenvloeiing van de Nederschelde en de Leie aan de Portus Ganda.

Deze groenzone met bankjes en liggras in dalende niveaus naar de Nederschelde toe geeft aan deze plaats een ongewoon maar verfrissend en mooi stadskarakter waar de Gentse inwoner wel meer naar verlangt.

Eind 1971 werd hier de eerste steen gelegd voor de bouw van de RTT-toren die in 1976 was afgewerkt. Twee havenloodsen, verscheidene woningen en de Veerstraat moesten plaats ruimen voor dit project.

Het beruchte RTT-gebouw is een ontwerp van Geo en Dirk Bontinck. De oude Reepbedding werd in 1965 ter beschikking gesteld van de RTT (de voorloper van Belgacom). Deze bouwde er ca. 1970 dit groot complex omdat het gebouw in de Sint-Niklaasstraat te klein geworden was. Dat dossier maakte nederhand deel uit van het RTT-schandaal, dat uiteindelijk leidde tot het ontslag van minister Edward Anseele jr. (1902-1981).

Toen de minister in oktober 1971 de eerste steen legde, 10 dagen voor de verkiezingen, was er bijvoorbeeld nog geen bouwvergunning. Deze werd later verleend, tegen de zin van het stadsbestuur en Stedenbouw in. Het bouwwerk, dat onderhands aan een promotor toegewezen werd, kostte uiteindelijk 850 miljoen frank (21070914 €) en dat was voor die tijd een behoorlijk bedrag. Dit gebouw werd in 2005 ooit uitgeroepen tot lelijkste gebouw van Gent.

gent26.06.2012 034

In vroegere tijden was de St.-Baafsstede met de stad Gent verbonden door een veer dat overzetdienst deed en uitkwam in de nu verdwenen Veerstraat aan het Veermanplein. Deze straat liep parallel met de Reep en was ook gekend als geboorteplaats van volkszanger Karel Waeri.

Samen met het vernieuwde eilandje in boegvorm met zitbanken aan de Van Eyckbrug, de Portus Ganda en de Scaldissluis heeft deze omgeving een opwaarderende transformatie ondergaan wat de stad nog meer doet glunderen.

———-

Bron:

http://www.gentblogt.be – 6.12.2013 (Arthur de Decker, Jos Tavernier)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.