Minnemeers

Verwijzingen naar de Minnemeers vinden we reeds in 1338 toen er werd gesproken over “in de Minnemersch”.  “Ter Minnenmersch” luidde het in 1353.

gentfoto14 004In zijn beschrijving van Gent geeft priester G. Celis volgende verklaring: “De Minne- of Paardenmeersch, ook Upstal genoemd, was een plaats waar buurtbewoners hun paarden “opstalden” en lieten weiden. Dit werd uit minne- of medeliefde aan deze personen gegund.”

Dit gebied was een “upstal”, een onbebouwd stuk grond langsheen het water, in 1213 door graaf Ferrand van Portugal aan de Gentenaren afgestaan. Mits het in acht nemen van bepaalde regels mocht iedereen deze meers gebruiken. Wat “Minnemeers” zou verklaren als “Gemeenenmeersch”.

Minne is een verwijzing naar watergeest. Letterlijk is minne afgeleid van het Germaanse mannja (watergeest), een afleiding van man, dat onder invloed van minnen werd vervormd (Nederlands minne, nu meermin).

De Minnemeersgracht bevond zich ten westen van de Leie aan weerszijden van deze waterloop. Daar kon je o.a. een voorname linnenblekerij vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.