Geeraard de Duivel

Capture d’écran (1291)

Een legende verklaart dat Geeraard, wreed en ombarmhartig, zijn vader zou vermoord hebben omdat hij weigerde op kruistocht te gaan. Toen Hugo, zijn broer die hij alleszins genegen was, het kasselrijbestuur van zijn vader overnam werden weerspannige personen door Geeraard uit de weg geruimd.

Het steen zelf werd Geeraard toegewezen waar bijgevolg de nodige schanddaden, gruwelen en braspartijen plaatsvonden. In een dronken bui schopte Geeraard zijn vrouw dood omwille de geboorte van zijn zoon die een even donkere huidskleur bezat.

gentrodetorenbrugpasbrug
Gent, Rode Torenbrug – waar eens de Rode Toren stond waar de vadermoordenaars in een zak de Schelde werden ingesmeten

Toen beiden later dezelfde vrouw begeerden bedacht vader Geeraard een plan om zijn zoon uit de weg te ruimen. Geeraard junior werd met een smoes naar de Rode Toren (St.-Joriskaai) gestuurd  alwaar deze werd opgewacht door twee schippers die hem in een zak van de toren zouden smijten. Doch de zoon rook onraad en ging vertier zoeken in een plaatselijke herberg. Toen de vader de twee schippers opzocht dachten deze met de zoon te maken te hebben en was Geeraard het lot beschoren van zijn zoon.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.