Klein Scheldeken (1325)

GentoudescheldeenomgevingGT1983

Klein Scheldeke – GT 1983

In de 13e eeuw zocht Gent naar uitbreiding. Grachten bakenden de verworven gebieden af waarbij in het zuidoosten ’t Klein Scheldeken tot stand kwam. Het vormde de verbinding tussen de Oude Schelde en de Nederschelde.

Deze vestinggracht werd manueel uitgegraven doch zijn er aanwijzingen die wijzen op het bestaan van een vroegere natuurlijke waterweg. Hier lag nl. een arm van de Oude Schelde die zich opsplitste ter hoogte van de Vijfwindgaten om oostelijk richting Heirnis te lopen.

Gent5windgatenbrugGT1984

Vijfwindgatenbrug – GT 1984

Naast de nabijgelegen Windgatenpoort op de weg naar Brussel lag aan het Klein Scheldeken de Waterpoort met een watermolen die reeds vanaf 1352 dienst deed voor het malen van eikeschors. De ledertouwers stonden in voor de bediening van de molen. Door de hogere ligging van de Oude Schelde t.o.v. de Nederschelde kwamen er voor 1551 nog 2 molens bij.

Het graven van de Rietgracht tussen 1378 en 1384 en de oprichting van de Keizer- en St.-Lievenspoort in 1409 beperkten de verdedigende functie van het Klein Scheldeken tot een 60-tal jaren. Bijgevolg raakte ook de Oude Schelde in onbruik.

Stadsvoorschriften voorzagen nochtans het uitbaggeren van de grachten door de buurtbewoners. Dit gebeurde echter niet waardoor wildgroei en slik de waterkanalen in onbruik maakten. In 1836 maakte het nieuwe treinstation aan de Zuid dat de Oude Schelde voor een groot deel werd overdekt. Na 100 jaar was het gehele traject in riolen herlegd. Het Klein Scheldeken was tot een afvoerriolering getransformeerd.

—————

bron:

Een Hollands Soldaat Penseelt Gent- René de Herdt

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/geheel/122210

Ghendtsche Tydinghen 1984

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.