Vismijn

065Rechtover het Gravensteen aan de zuidwestzijde van het Veerlepleintje is de Oude Vismijn terug te vinden. In eerste instantie vond de vismarkt plaats op de huidige Groentenmarkt maar vanaf 1689 “begonst men te maecken der nieuwen vischmarkt dewelke schrikkelyk veel geld gecost heeft”.

gentvismijnjosbillenfb2

Oude Vismijn – Jos Billen – Fb

De vismijn zelf is opgericht door de stadsbouwmeester A. Van der Linden naar de plannen van Arthur Quellyn. De voorgevel is versierd in Rococostijl met 2 levensgrote beelden naar de hand van A. Pauli die respectievelijk de Leie en de Schelde voorstellen. Boven het fronton waarin het wapen van Gent prijkt praalt de Zeegod Neptunus, een kunstwerk van Guy Helderberg.

gentvismijnjosbillenfb

Oude Vismijn – Jos Billen – Fb

Vanaf 7 juni 1690 begon de verkoop van vis hier aan de Vismijn.

GentVismijnoudvoorbrand1880antoondelooffacebook

Vismijn vóór brand 1872
Antoon de Loof – Fb

Een brand vernielde op 10 december 1872 grotendeels de voorgevel. De beelden werden door Karel de Kesel in ere hersteld. Een bevallige jongedame stelt hierbij de Leie voor terwijl een oude man met baard de Schelde vertegenwoordigt. In 1879 waren de werken aan de ingang van de Oude Vismijn voltooid.

Volgens priester G. Celis is het beeld van de Schelde gemaakt naar het portret van een “Gentschen typ van dien tijd” Pruke Dossche. Hij vertegenwoordigde de gentwater3 005fabrieksarbeiders tijdens de oproer in 1839 wegens de loonverlagingen en de werklozen waardoor hij een beetje als een volksheld werd aanzien. Zelf had hij een wilde haardos met grote bakkebaarden.

Net als in het Groot Vleeshuis waar binnen enkel het beste vlees te verkrijgen was kon je in de Vismijn enkel de beste vis kopen. Voor de veiling van de vis was er zowel binnen als buiten een “Myn-huyseken” ontworpen door P. De Broe die ook de pomp op de Groentenmarkt ontwierp.

Capture d’écran (3171)

gentvismarktclaudeFaseur

Vismarkt – Claude Faseur

GentVismijnVeerlepleinroephuisjevisoudfacebookantoondeloof3

“roephuisje” of “buitenmijne” – Antoon de Loof – Fb

Vanuit het kapelvormig huisje riep de mijnmeester het volk toe. Rond het “roephuisje” verzamelden zich de visliefhebbers waarna de vis kon worden verkocht. In deze “buitenmijne” of “burgermijne” kon de gewone burger vis verkrijgen van mindere kwaliteit nl. riviervis + 1/10 van de aangevoerde zeevis.

In 1875 startte de bouw van een overdekte vis- en vleeshal. Een revolutionaire waterpomp met gasmotor werd in 1887 geplaatst om over voldoende spoelwater te kunnen beschikken. Het transport van visafval gebeurde toen nog met open karren die dwars door het stad reden.

De vis-, vlees-, pluimvee- en groentenmarkt zou vanaf 1903 ondergebracht worden in één grote markthal. Reeds tussen de 2 wereldoorlogen in nam de verkoop af. Handelaars hadden meer baat bij particuliere verkoop waar hun koopwaar gestockeerd werd.

gentfoto's1 003In 1963 werd er de laatste vis verkocht. Nadien deed het dienst als garage, een car-wash, bandencentrale, bowling en parkeergarage. In 2004 kwam de Oude Vismijn in handen van de Stad Gent. Onder de vleugels van architectenbureau Bontinck, projectontwikkelaar “Lofting Group” en bureau Denc verrees in november 2010 een nieuw Vismijncomplex. Nu is er horeca in ondergebracht, is de toeristische dienst er actief, zijn er 2 multifunctionele zalen en een jaagpad met voetgangersbrugje.

Gentvismijnjverplancken

Vismijn – J. Verplancken (Fb)

———-

Bron:

Albert Sugg en de Belle Epoque in Gent:série 1 (59) Het St.-Veerleplein

http://www.weekend.knack be

http://www.gentbrugge.blogspot.be