Achtersikkel

gentoudachtersikkel1 - 1908 antieke print

Achtersikkel 1908

De Achtersikkel (Biezekapelstraat) maakt samen met de Grote Sikkel (Hoogpoort) en de Kleine Sikkel (Hoogpoort) deel uit van een “steen” toebehorend aan de patriciërsfamilie “Van der Zickelen”. Bronnen gaan terug tot 1290.

Door erfenis in 1531 werd het gebouw opgesplitst waarbij de Achtersikkel als refugiehuis dienst deed nadat het door de abdij van Eename in 1573 was aangekocht. De aanpalende straat die de Nederpolder met de toenmalige Regnessestraat verbond werd toepasselijk de Toevluchtstraat genoemd.

Vervolgens werd het in 1797 als nationaal goed verkocht en huisde er sinds 1848 de vrijmetselaarsloge.

Tussen 1900 en 1908 onderging het gebouw een grondige renovatie waarna het muziekconservatorium er zich huisvestte.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Doorheen de jaren onderging de Achtersikkel verschillende uitbreidingen. Zo is de ronde traptoren in kalkzandsteen in de 15e eeuw samen met de naastliggende kapel gebouwd. De in renaissancestijl achtzijdige belvédère is opgericht in 1566. Tijdens de 16e eeuw is de vleugel in zand- en baksteenstijl met de natuurstenen arcade bijgebouwd.

De torenkamer was zelfs uitgerust met een lift voor goederen. Door de ramen zijn de vier windstreken te bewonderen.

De familie Van der Zickelen genoot in de 14e eeuw veel aanzien in Gent. Zo was Simoen van der Zickelen betrokken persoon bij het ondertekenen van het vredesverdrag van Athis-sur-Orge in 1305 waarbij o.a. Robrecht van Bethune, in ruil voor zijn vrijlating na 5 jaar ballingschap, de overeenkomst had te eerbiedigen van een algemene mentaliteitswijziging van zijn bevolking tegenover het Franse hof en dat alle Franse bezittingen in Vlaanderen moeten teruggeschonken worden. Als onderpand worden alle bezittingen opgeëist.


Viktor Van der Zickelen maakte als schepen van Gent van 1404 tot 1425 deel uit van de “Vier leden des lands” die aan de nieuwe vorst Jan Zonder Vrees een geschrift overhandigde met de bezwaren van de Vlamingen.

Samen met de aanpalende Grote Sikkel en de Zwarte Moor, allen eind 19e eeuw door de stad Gent aangekocht, werd er het muziekconservatorium ingericht. Architect Van Rysselberghe ontwierp hierbij twee neorenaissancevleugels met een schitterende concertzaal genaamd naar Karel Miry, oud-onderdirecteur van het conservatorium en  tevens componist, dirigent en violist.

Tijdens de jaren 2012-2013 onderging het conservatorium een grondige renovatie.

GentAchtersikkelClFas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.