Bibliotheekstraat

GentBaudeloleitje
Samenvloeiing Baudeloleitje – Leie
Het Gent van toen – André Verbeke

De Bibliotheekstraat is tot stand gekomen na demping van het Baudeloleitje in 1912. Het “Leyken” was een verbindingsgracht dat liep van de Ottogracht langsheen de Baudelokapel naar de Leie.

GentBaudeloleitjeStpietersdorp25b
Baudeloleitje-St.-Pietersdorp 25b

Voor de aanleg van deze straat is een gedeelte van de huidige expositieruimte en het atheneum moeten afgebroken worden om de straat doorgang te laten vinden. Meteen waren alle gebouwen gelegen langsheen de Bibliotheekstraat ook langs de achterzijde bereikbaar.

De straatnaam verwijst naar de bibliotheek, hier ondergebracht in de de Baudelokapel omstreeks 1800. In het oude klooster was in 1797 de centrale school ondergebracht en vanaf 1832 het Atheneum. Rond 1935 getransformeerd tot universiteitsbibliotheek waarbij het oprichten van bijgebouwen noodzakelijk bleek.

GentBaudeloJVerplancken
GentSteendamWaterlopen

De vernieuwingsdrang van burgemeester Braun en zijn schepenen, beschreven in een “Vertoog van het college” uit 1899, was aanleiding tot de drooglegging  van dit kanaaltje. De grootste havenactiviteiten situeerden zich toen nl. aan het stapelplein en om een rechtstreekse verbinding te maken met het stadscentrum werd er een slingerweg voorzien over de Minnemeersbrug.

Ook was er een tweede haven gepland tussen de St.-Jorisbrug en de Minnemeersbrug aan het Baudelopark. Een soort binnenhaventje waaraan nooit gevolg is gegeven maar waar we wel de brede kaaimuren aan te danken hebben.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.