Mariakerkebrug

GentMariakerkebrugMarcelVanderhaeghenFb

De brug ligt over de Brugsevaart die Mariakerke in 2 delen verdeelt nl. Mariakerke-Oost (Kolegem) en Mariakerke-Centrum.

Zoals regelmatig voorkwam ging de aanleg van de Mariakerkebrug vooraf door een overzetdienst. In de 18e eeuw werd de brug in brand gestoken tegen de oprukkende legers. Eind 19e eeuw is er een platte metalen brug geconstrueerd die door de terugtrekkende Duitse soldaten begin 20e eeuw is opgeblazen.

In 1925 verving een electro-mechanische ophaalbrug de houten noodbrug die door de Belgische pontonniers was opgericht. Toen de 2e wereldoorlog zijn einde kende begon de bouw van een mechanische ophaalbrug.

Tenslotte zou in 1964 de huidige brug worden afgewerkt waardoor de mechanische ophaalbrug niet meer tot nut was.

———-

Vandaag 90 jaar geleden, de Ronde Van Vlaanderen met foto van de start aan de brug van Mariakerke in Gent (2 april 1933)

2.4.2023 – De 17de editie van de Ronde van Vlaanderen werd verreden over een afstand van 227 km van Gent naar Wetteren.

De winnaar was de Belgische wielrenner Alfons Schepers.

De gemiddelde uursnelheid van de winnaar was 33,140 km/h. Van de 164 vertrekkers bereikten er 40 de aankomst.

———-

De Yellow Submarine en de skateramp zijn weg onder de brug van Mariakerke, maar er komt nieuwe skate-infrastructuur.
De Yellow Submarine en de skateramp zijn weg onder de brug van Mariakerke, maar er komt nieuwe skate-infrastructuur. © RV

1.2.2021 – De herstelling van Mariakerke-brug zal pas in maart zijn afgerond. Ondertussen zijn er ook plannen voor onder de brug, aan de kant van de Trekweg. Waar vroeger de Yellow Submarine was, komt nieuwe skate-infrastructuur, en er zou ook een graffitimuur komen.

Raadslid Stijn De Roo (CD&V) stelde meerdere vragen over de inrichting van de plek onder de brug. Het compleet vergane kunstwerk Yellow Submarine werd weggehaald, en ook de skateramp verdween om de werken aan de brug mogelijk te maken. De skateramp werd ondergebracht in de Meubelfabriek, in de Meibloemstraat in de Brugse Poort. Omdat ze daar veelvuldig gebruikt wordt, blijft ze daar staan. 

“Voor de skaters in Mariakerke komt er in een eerste fase opnieuw een gelijkaardige ramp onder de brug”, leidt De Roo af uit het antwoord van de schepenen van jeugd, sport en cultuur. “Door de stijgende vraag in Mariakerke naar skate-infrastructuur, is de Sportdienst daarnaast aan het onderzoeken of er in een latere fase extra skatetoestellen geplaatst kunnen worden. De werkgroep droomt ervan te experimenteren met zitbare skate-elementen of beskatebare zitelementen en ziet hier de ideale locatie. De Cultuurdienst werkt daarnaast verder aan de plannen om een gedoogzone voor graffiti te voorzien onder de brug aan de Trekweg. Dat kan een alternatieve culturele invulling zijn na het verdwijnen van de Yellow Submarine.”

———-

Negen maanden verkeershinder door renovatie Mariakerkbrug

De Mariakerkebrug krijgt een onderhoud.
De Mariakerkebrug krijgt een onderhoud. © Google

4.3.2020 – De Mariakerkebrug over de Brugsevaart moet een grondige herstelling ondergaan. Vanaf 16 maart gaat het wegdek er af en wordt de betonnen constructie hersteld. Dat zal heel wat hinder met zich meebrengen.

De Mariakerkebrug in Gent is een vaste brug over het kanaal Gent-Oostende en dateert uit de jaren 60. Dat de brug aan herstelling toe is, is al een tijdje duidelijk. De Vlaamse Waterweg nv begint er binnen minder dan veertien dagen aan. Zonder onvoorziene omstandigheden zullen de werken eind dit jaar afgerond zijn.

“Met de renovatie van de Mariakerkebrug in Gent wordt één van de bruggen op de lijst van Prioritaire Kunstwerken grondig aangepakt”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Het Vlaamse Gewest beheert meer dan 2.500 bruggen, tunnels en duikers. Het is van groot belang om de veiligheid en betrouwbaarheid van al deze constructies te garanderen. De renovatie van de Mariakerkebrug past in deze ambitie”, aldus de minister.

Tonnagebeperking

Enerzijds wordt het volledige wegdek verwijderd en vernieuwd net als de onderliggende waterdichte laag. Daarnaast worden de leuningen op de brug vernieuwd. Ook de betonstructuur van de brug wordt waar nodig hersteld.

Dit zal uiteraard voor hinder zorgen. Eén helft van de brug blijft altijd vrij. Voor fietsers en voetgangers wordt daarop een dubbelrichtingsfiets- en voetpad voorzien. Er komen tijdelijke verkeerslichten op de brug die ook alle autoverkeer over één rijstrook zullen leiden. Op de brug wordt een tonnagebeperking opgelegd van 7,5 ton. Deze tonnagebeperking geldt niet voor de hulpdiensten, IVAGO, bussen van De Lijn en het werfverkeer. Om de hinder ter hoogte van de Mariakerkebrug tijdens de werken zoveel mogelijk te beperken, wordt er eveneens een omleiding voorzien langs de R4 of R40.

Het verkeer op de Trekweg en de N9 onder de brug kan tijdens de werken blijven passeren. Het is echter mogelijk dat tijdens het zandstralen van de onderkant van de brug de Trekweg tijdelijk wordt afgesloten.

Gelijklopend met de uitvoering van de renovatiewerken van de Mariakerkebrug worden door stad Gent werken uitgevoerd aan de bushaltes op de aanloophellingen van de Mariakerkebrug. 

———–

Mariakerkebrug moet worden opgetild

14.11.2018 – De brug over de Brugsevaart in Mariakerke is in zeer slechte staat en heeft een stevige make-over nodig. De brug zal wellicht zelfs moeten worden opgevijzeld om de onderliggende constructie te herstellen.

———-

http://www.gioacchino.be/project/Mariakerke

wikipedia

https://www.hln.be – Sabine Van Damme 1.2.2021 / Erik De Troyer 04-03-20

Patrick De Graeve 2.4.2023

https://www.nieuwsblad.be – Geert Neyt 14.11.2018