Zuivelbrug

gent26.06.2012 049

De Zuivelbrug is het sierlijke brugje over de Leie dat doorgang biedt tussen twee stadsdelen met een historische waarde. Enerzijds het Oudburg met de Patersholwijk dat toebehoorde tot het grafelijke domein van het Gravensteen en anderzijds de Vrijdagmarkt.

Op die Vrijdagmarkt was er boter, eieren en kaas te verkrijgen waar het brugje zijn naam aan ontleende nl. de Zuivelbrug, in vroeger tijden de “Suvelbrug” geheten. De Meerseniersstraat richting Vrijdagmarkt heette toen nog de Zuivelsteeg waarvan een eerste vermelding in 1314 als “inde Suvelsteghe”.

Capture d’écran (1362)
Zuivelbrug – Antoon de Loof (Fb)

Toch was dit brugje van in de 13e eeuw tot 1476 ook gekend onder de naam Boudinsbrug naar een bewoner uit de “Suvelsteghe”. Aanvankelijk was het vervaardigd in hout waarna het tussen 1363 en 1426 in steen werd opgetrokken.

Capture d’écran (3021)

Om doorvaart van zeeschepen mogelijk te maken kwam er tussen 1751 en 1754 een draaibrugje dat in de loop der tijden verschillende malen werd vernieuwd.

Een artikel dd. 30 januari 1866 doet de Zuivelbrug alle eer aan: “Dicht bij de Zuivelbrug ligt een vlootje van 7 tjalken alle met haring beladen die 5000 manden van deze volksspijs hebben gebracht. Eén deze schepen, die reeds zijn 8ste reis van het seizoen doet, heeft daarbij 11664 kg. Hollandse kaas aan boord.”

gentzuivelbrugmarcel-gentfb

17 november 1873. Over de verbinding tussen het Oudburg en de Vrijdagmarkt werden reeds heel wat discussies gevoerd in de gemeenteraad. In een vroeger plan was voorzien een tweede brug te leggen een vijftig meter voor de Zuivelbrug om een verbinding te maken tussen Oudburg, Vrijdagmarkt en Lange Munt gezien de Zuivelsteeg (= thans Meerseniersstraat) te smal was voor het verkeer. Een tweede brug zou natuurlijk zeer hinderlijk geweest zijn voor de scheepvaart. Dit plan werd niet goedgekeurd door het Ministerie van Openbare Werken. Thans besluit de gemeenteraad geen tweede brug te bouwen, maar enkele huizen op het Groot Kanonplein en in de Zuivelsteeg te onteigenen om alzo een doorgang te vormen naar de Vrijdagmarkt. Volgens het hierbij gereproduceerd plan zou de Zuivelbrug worden verlegd en zou het huizenblok Kraanlei worden afgebroken. Dit werd dus niet uitgevoerd.Enkel het huizenblok an het Groot Kanonplein werd afgebroken.

Op 1 juli 1987 kwam er een volledig vernieuwde metalen draaibrug te liggen ter vervanging van een uitgediende brug die sinds 1968 niet meer had gefunctioneerd.

Vervolgens zorgde de nv Waterwegen en Zeekanaal in 2013 voor een broodnodige restauratie met een nieuwe plankenbodem en een laagje verf. Een noodbrug was opgericht om de vele voetgangers continu doorgang te verlenen over de Leie, dit tot genoegen van de plaatselijke ondernemers. Eens de werken voltooid lag het Zuivelbrugje opnieuw te pronken in een omgeving die volop historie uitstraalt.

capture-decran-3018

———-

Bronnen:

Ghendtsche Tydinghen 1979 – Vol 8 N°5

Ghendtsche Tydinghen 1981 – Vol10 N°1

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.