Zuivelbrug

gent8 006De Zuivelbrug is een sierlijk brugje dat doorgang biedt tussen twee stadsdelen met een historische waarde. Enerzijds het Oudburg met de Patersholwijk dat toebehoorde tot het grafelijke domein van het Gravensteen en anderzijds de Vrijdagmarkt.

gentzuivelbrugmarcel-gentfb

Marcel Gent – Fb

Op die Vrijdagmarkt was er boter, eieren en kaas te verkrijgen waar het brugje zijn naam aan ontleende nl. de Zuivelbrug, in vroeger tijden de “Suvelbrug” geheten. De Meerseniersstraat richting Vrijdagmarkt heette toen nog de Zuivelsteeg waarvan een eerste vermelding in 1314 als “inde Suvelsteghe”.

gent26.06.2012 049Toch was dit brugje van in de 13e eeuw tot 1476 gekend onder de naam Boudinsbrug naar een bewoner uit de “Suvelsteghe”. Aanvankelijk was het vervaardigd in hout waarna het tussen 1363 en 1426 in steen werd opgetrokken.

Om doorvaart van zeeschepen mogelijk te maken kwam er tussen 1751 en 1754 een draaibrugje dat in de loop der tijden verschillende malen werd vernieuwd.

 

Gent19022012 004Op 1 juli 1987 kwam er een volledig vernieuwde metalen draaibrug te liggen ter vervanging van een uitgediende brug die sinds 1968 niet meer had gefunctioneerd.

De nv Waterwegen en Zeekanaal zorgde vervolgens in 2013 voor een broodnodige restauratie met een nieuwe plankenbodem en een laagje verf waardoor het brugje weer het nodige aanzien kreeg.

Capture d’écran (1362)

Zuivelbrug – Antoon de Loof (Fb)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.