Voldersstraat

De Voldersstraat dateert uit de 13e eeuw. In de 14e eeuw werd gesproken van “Volrestrate” en in een later stadium Jezuïetenstraat naar het plaatselijke klooster.

gent universiteit 18.09.2015De naam doet ons herinneren aan één van de belangrijkste nijverheden uit de Gentse geschiedenis nl. de wolnijverheid. De volders gaven aan de wollen stof de nodige volheid en dichtheid waarbij vetdeeltjes werden verwijderd. Dit wordt vollen genoemd.

Bijgevolg waren zij afhankelijk van de wevers. Wanneer de wevers niet werkten hadden de volders ook geen werk. En de wevers bepaalden ook nog eens het loon van de volders. Regelmatig zorgde dit voor bloedige opstootjes waarbij de graaf van Vlaanderen soms moest tussenkomen. Zo ook op 20 mei 1345, Kwade Maandag, waarop de leider van de wevers en 500 van zijn gezellen de dood vonden.

De Volderstraat was gekend voor zijn “cameren”, lage huisjes zonder bovenverdieping waar de volders hun beroep uitoefenden. Deze straat was zo smal dat een rijtuig moeite had om er door te rijden.

Door de komst van de universiteit was het nodig de indrukwekkende ingang van de Hogeschool te kunnen zien en gemakkelijk bereikbaar te zijn. Van 1826 tot 1835 werden volledige huizenrijen afgebroken.

In 1980 werd de straat omgevormd tot een moderne winkelwandelstraat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.