BURGEMEESTERS

Capture d’écran (2060)

Bij het aanstellen van Boudewijn als graaf van Vlaanderen voorzagen 13 schepenen het bestuur over Gent. Die schepenen waren verdeeld over de parochies van Sint-Jacobs, Sint-Jans, Sint-Niklaas en Sint-Michiels.

Johanna van Constantinopel, gravin van Vlaanderen, stelde in 1228 samen met haar man Ferrand van Portugal (toen die terugkwam van 13 jaar gevangenschap in Frankrijk) een college samen van 39 schepenen waarvan 13 schepenen instonden voor het bestuur, 13 raadslieden voor de zittingen en 13 ijdele schepenen of wapelingen betreffende de opvolging.

Elk jaar schoven de verantwoordelijken door waardoor schepenen van bestuur de functie van raadslieden kregen, de raadslieden werden ijdele schepenen en en de ijdele schepenen mochten functioneren als schepen van bestuur.

Gentburgemeester

Door de eeuwen heen wijzigde de structuren van samenstelling naargelang wie aan de macht was.

De lijst van burgemeesters vangt aan ten tijde van Napoleon.

Na de hervormingen door Napoleon geïntroduceerd werd Joseph Sébastien della Faille d’Assenede in 1804 aangesteld als burgemeester van Gent. Een functie die in 1808 kortstondig werd overgenomen door politicus, grootgrondbezitter, financier en industrieel Philippe Louis Marie Ghislain graaf Vilain XIIII.

Capture d’écran (1115)

Na 2 maanden was de interesse voor het burgemeesterschap al verdwenen waardoor advocaat Pierre Joseph Pycke de Ten Aerde hem opvolgde.

Toen Vlaanderen in 1814 door de Nederlanden werd bevrijd van het Franse gezag nam graaf Philippe de Lens de verantwoordelijkheid op zich als burgemeester van Gent.

Een hele rits burgemeesters volgden hem tot op de dag van vandaag op.

In het documentair en historisch materiaal over Gent zijn er nog heel wat leemten die moeten aangevuld worden. Er is voorlopig geen studie terug te vinden over de burgemeesters van Gent, die nochtans een zo belangrijke als beslissende rol hebben gespeeld in de groei van de grote industriestad. Wij beroepen ons op een zeer beknopte en tamelijk tendentieuse studie van Prosper Claeys “Les bourgemestres de la ville de Gand”, welke een twaalftal bladzijden inneemt in de tweede reeks van zijn “Pages d’histoire locale”.

Een simpele lolle: Jantje loopt langs het huis van de burgemeester en spuugt tegen het raam. De burgemeester komt boos naar buiten en vraagt: ‘Wat zou jou moeder ervan vinden als ik bij jullie tegen het raam spuug?’ Jantje: ‘Dat zou ze heel knap vinden want wij wonen nl. op de tiende verdieping!’

———-

Bron:

Ghendtsch Tydinghen 2000 – Vol29 N°5

http://www.moppenbak.com

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.