Watersportbaan

De “Nationale Watersportbaan Georges Nachez” is genoemd naar de toenmalige socialistische Schepen van Openbare Werken, verantwoordelijk voor het stadsproject aangaande de Neermeersen. Deze licenciaat in de Handels- en Consulaire Wetenschappen werd geboren op 1 Februari 1899. Hij was gekend als directeur van de “Vooruit” en socialistisch Schepen van Onderwijs van 1944 tot 1946 en van Openbare Werken van 1952 tot 1958.

gentblaarmeersenwtrspb 010

Op zijn voorstel werd in 1946 het “Museum voor de Geschiedenis der Wetenschappen” gesticht en het is aan hem dat wij de Watersportbaan (1955) te danken hebben. Dit was te verklaren door het feit dat Nachez van 1961 tot 1965 voorzitter was van de “Sport Nautique”, vereniging waar hij vroeger reeds trainer was geweest.

Hij overleed op 14 augustus 1965, drie maanden nadat hij als gedeputeerde was verkozen.

Gent-Watersportbaan

Met het oog op de Europese roeikampioenschappen van 1955 en de kandidatuur van België voor de organisatie van de Olympische Spelen in 1960 kreeg de verstedelijking van de omgeving Blaarmeersen-Neermeersen vorm.

De baan zelf is 2300m lang, 76m breed en 2m diep. Ze beschikt slechts over 5 roeibanen daar waar grote FISA-roeiregatta’s over 8 banen beschikken. Bijgevolg vinden er dan ook middelgrote en kleinere competities plaats. De belangrijkste zijn de Meiregatta, de Lenteregatta en de Internationale Regatta KRCG.

Capture d’écran (2896)
Capture d’écran (1154)

Het uitgegraven gedeelte was een vroegere Leiearm en de zwaaikom een vuilnisbelt. Sporten als roeien, kajak, kanopolo en hengelen vinden er plaats.

De eerste Gentse roeiwedstrijd kadert in het ontstaan van de Gentse Feesten. In 1843 besliste het stadsbestuur één centraal gemeentefeest te houden in de plaats van de talloze wijkkermissen. Op 23 april 1846 werd de Société des Régattes opgericht, een algemene watersportvereniging die zowel feesten als wedstrijden met roei- en zeilboten tot doel had. De naam régatte was eigenlijk niet bedoeld voor een sportwedstrijd doch verwees naar de plechtige wedstrijden om ter mooist op het Canal Grande te Venetië.

De nieuwe vereniging organiseerde op de laatste dag van de Gentse Feesten in 1846 een roeiwedstrijd  in het Handelsdok (toen het enige van de haven). Deze manifestatie had een enorme bijval, de beide oevers van het dok waren volzet, er was een feesttent, een muziekkorps en de start werd met kanonschoten gegeven. Niet alleen de snelste won een vergulde zilveren medaille en 350 frank, doch er was ook een prijs voor de schoonste klederdracht. Dit succes werd bestendigd en herhaalde zich bijna jaarlijks tot 1863. Aan dit alles herinnert nog de Regattenlaan tussen de Ham en het Dok.

GentWatersportbaandannygeldof

De Société des Régattes organiseerde daarnaast ook nog talrijke “Venetiaanse Waterfeesten”: een nachtelijke tocht van versierde en verlichte boten door de waterlopen van de stad tijdens de Gentse Feesten. In 1865 valt er nog een laatste sportieve activiteit te noteren. In 1867 is er nog een vermelding van de vereniging in de “Almanach du Commerce et de l’Industrie” maar daarna is er nergens nog sprake van deze vereniging.

Uiteindelijk legde de maatschappij van de Regaten de kiem voor twee bekende roeiclubs nl. Club Nautique (1871), beter gekend als de Koninklijke Roeivereniging Club Gent, en Sport Nautique (1883), ook gekend als de Koninklijke Roeivereniging Sport Gent. In 1882 startte Club Gent met een eigen Regatta op Hemelvaartdag (bootjesvaring Terdonk). Sport Gent had haar Regatta tijdens de Gentse Feestenweek in Meulestede. Pas in 1967 verplaatste Sport Gent de Regatta naar begin mei.

Gentsportnautclaudefaseur

In de kampwedstrijden te Henley in 1906 verwierven de Gentse roeiers voor het eerst naam. Beide roeiverenigingen wonnen de vermaarde Grand Challenge Cup tijdens de Royal Regatta op de Theems. Wat zich in 1907 en 1909 herhaalde. Sinds 1839 waren de Engelsen  niet verslaan geweest. De Henleykaai is trouwens een verwijzing naar die heroïsche overwinningen van de Gentse roeiers.

Gent 29.3.2013 012

Rondom de Watersportbaan is een Finse looppiste aangelegd die aanvankelijk 4967m mat. Door de aanleg van een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de zijarm van de Watersportbaan met een kleine aanpassing van  het looptraject meet de afstand sinds 12.10.2016 exact 5000m.

Ook het Sport.Vlaanderen-Topsportcentrum uitgerust met de Topsporthal Vlaanderen, het Vlaamse Wielercentrum Eddy Merckx, een Topgymnastiekhal, een omnisporthal, een BMX-parcours en accommodaties voor overnachting bevinden zich op wandelafstand van deze roeibaan.

———-

Bron:

http://www.gentblogt.be/albert-sugg-en-de-belle-époque-in-Gent-serie-124-de-haven

http://www.forumeerstewereldoorlog.nl: Patrick Mestdagh (De Pinte) 29.03.2012

Ghendtsche Tydinghen nov-dec 2006

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.