Kalandestraat-Kalandeberg

De Kalandeberg is genaamd naar een genootschap van klerken, de Kalanden genaamd, die elke eerste dag van de maand, de kalandendag, in het Kalandenhuis samenkwamen.

Aan de Kalandeberg nr. 7 woonde Jacob Van Artevelde, hoofdman in de strijd voor het behoud van verworven vrijheden van o.a. handel en nijverheid, wiens standbeeld de Vrijdagsmarkt siert. Op 24 juli 1345 werd hij in zijn woning vermoord door Geeraard Denijs en zijn handlangers.

Begin 13e eeuw bevatte de “Calandberch” ook nog de huidige Kalandestraat en de Mageleinstraat. Het was een plein met borreput, hoger gelegen, dat reikte van het St.-Baafsplein tot voorbij het huis van Jacob Van Artevelde aan de Kalandeberg.

De Kalandenstraat verwijst naar een gebouw, een kalandehuse (1280), calandhuis(1280) of calandre huus (1418). Daar stond een kalander of stofglanzer om wollen stof door persing glans te geven. Oorspronkelijk heette deze plaats “An den Calanderbergh”.

De Kalanderberg zou een lage heuvelrug zijn waar ooit het “Steen” stond, de woonplaats van de prins van Oranje waar nu het (oude) Gouvernementsgebouw staat. In die buurt moet het gemeentelijke “Calanderhuus” hebben gestaan met de glansmachine, aangedreven door een rosmolen. Volders en wevers mochten er vrij gebruik van maken.

Capture d’écran (2115)

Echter, een eerste schrijfwijze dateert uit 1208 en werd Calandestraat geschreven om vanaf 1334 te variëren met Calanderstraat. Wat dan weer een andere betekenis krijgt want een Calander is lid van een in de 13e eeuw gesticht broederschap tot doel de zorg voor de begrafenis en het ziekeheil van de overledene. De caland of calande hield haar vergaderingen in een calandehuis bijgewoond door hun leden of calanders.

De meest aannemelijke verklaring sluit aan bij het Middelnederlandse “calant”, wat klant betekent.

Vanaf 1942 gaf burgemeester Vermeulen de straat haar oude benaming van Kalandenstraat terug.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.