Oranjeberg

Gent 04.06.2013 007

De oorzaak voor de aanleg van deze straat ligt bij Keizer Karel. Na de beruchte opstand in 1539, waardoor de Gentenaar eeuwig als stroppendrager door het leven zal gaan, werd de St.-Baafsabdij omgebouwd tot het Spanjaardenkasteel. De geestelijkheid van St.-Baafs kreeg de St.-Janskerk (St.-Baafskathedraal) in ruil.

In de nabijheid van de St.-Janskerk zocht Keizer Karel een “Steen” als woning voor de proost. Dit gebouw, het “Hof van St.-Baafs”, stond op de plaats waar het huidige Gouvernementsgebouw is gevestigd.

Toen de Calvinisten in 1577 de plak zwaaiden in Gent verdreven ze de geestelijkheid uit het Hof en trok Willem de Zwijger, de prins van Oranje, in het “Steen”. Op 18 oktober 1580 liet de prins een straat aanleggen doorheen de hof van het gebouw ‘om te gaen ende rijden van up de Schelstraete tot up den Callenderberch ende wiert ghenaemt de Oranjestraete”.

Na de Calvinistische periode bleef de straatnaam behouden met, afhankelijk van de periode, verschillende schrijfwijzen zoals Araignestraete (1590), Arrangestraete (1673) of rue d’Orange (1796). Van 1812 tot 1943 kreeg ze de benaming van Oranjestraat tot in 1943 burgemeester Vermeulen besliste de volkse benaming te gebruiken voor deze straat nl. Oranjeberg.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.