Koophandelsplein

GentkloosterderminnebroedersoudjustitiepaleisSt.pietersdorp16c

Klooster der Minnebroeders – St.-Pietersdorp 16c

De Minderbroeders vestigden zich rond 1226 te Gent op de Poortakker (Oude Houtlei). Tijdens het graafschap van Gwyde van Dampierre kregen zij grond ter beschikking tot aan de Veldstraat waarop een kerk met klooster mocht worden gebouwd.

Recolletten of Franciscanen waren volgelingen van de Heilige Franciscus van Assisi, die ook bekend stonden als minderbroeders, frères mineurs of fraters minores, hun nederigheid uitdrukkend. Franciscus van Assisi schonk zijn volledige rijkdom aan de armen om zelf in armoede verder te leven. De bekendste onder de Minderbroeders was Pedro de Gante (Peter van Gent), die in 1522 als Vlaams missionaris richting Mexico vertrok om er het Christendom te prediken. Als vriend van Keizer Karel richtte hij er kerken en scholen op en bekeerde hij vele indianen. Hij zou er in 1572 overlijden.

Op 12 december 1795 werd de orde ontbonden en het klooster als nationaal goed verkocht. In 1799 werd het volledig afgebroken. Op de nieuwe vrijgekomen plaats hield men in 1815 zelfs de halfvastenfoor.

Gentkoophandelsplein1840Stpietersdorp16c

Koophandelsplein 1840 – St.-Pietersdorp 16c

De paters kwamen in 1840 evenwel terug en vonden onderdak in het voormalige klooster der Urbanisten op de Houtlei.

Het Koophandelsplein  is gerealiseerd in 1799. Het verkreeg zijn naam door de Kamer van Koophandel die daar gevestigd was. Dit plein was vroeger gekend onder de naam Walmeire en ten tijde van het Recollettenklooster als het Recollettenplein. Tot het in 1836 plaats moest ruimen voor het huidige gerechtsgebouw.

Gent 29-12-2012 025In 1832 werd Gent verheven tot zetel van het Beroepshof. Een nieuw gerechtshof diende te worden gebouwd dat met de waardigheid van het doel en het aanzien van de stad overeenkwam. In 1846 was het afgewerkt. Op 20 juni 1886 wordt er het standbeeld onthuld van advocaat Metdepenningen, stafhouder, naar het model van Dillens vervaardigd. Het werd opgericht door de Belgische Vrijmetselaarslogiën.

Ook de beurs verkreeg hier een tijdelijk verblijf. Enkel het Hof van Beroep is er nu nog actief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.