Koophandelsplein

De Minderbroeders vestigden zich rond 1226 te Gent op de Poortakker (Oude Houtlei). Tijdens het graafschap van Gwyde van Dampierre kregen zij grond ter beschikking tot aan de Veldstraat waarop een kerk met klooster mocht worden gebouwd.

Recolletten of Franciscanen waren volgelingen van de Heilige Franciscus van Assisi, die ook bekend stonden als minderbroeders, frères mineurs of fraters minores, hun nederigheid uitdrukkend. Franciscus van Assisi schonk zijn volledige rijkdom aan de armen om zelf in armoede verder te leven. De bekendste onder de Minderbroeders was Pedro de Gante (Peter van Gent). Geboren in 1480 vertrok hij in 1522 als Vlaams missionaris richting Mexico om er het Christendom te prediken en beschavingswerk te verrichten onder de Indianen. Hij was er 50 jaren werkzaam en bouwde er talrijke kerken en kapellen. Hij stichtte er ook scholen en de eerste drukkerij in de “Nieuwe Wereld”. Honderdduizenden Indianen werden door hem gedoopt en onderwezen. Hij was een felle verdediger van de inboorlingen tegen de Spaanse overheersers.

In Mexicostad zal Petrus de Muer alias Pedro de Gante op 20 april 1572 begraven worden in zijn San Josékerk. De Provincie Oost-Vlaanderen schonk aan Mexico een bronzen standbeeld dat gemaakt werd door de beeldhouwer Albert De Smedt van Sint-Niklaas. Het werd op 16 januari 1976 onthuld in Mexico-City. Een kleine repliek ervan werd op 30 juni 1976 onthuld op het Fratersplein.

Op 12 december 1795 werd de orde ontbonden en het klooster als nationaal goed verkocht. In 1799 werd het volledig afgebroken. Op de nieuwe vrijgekomen plaats hield men in 1815 zelfs de halfvastenfoor.

De paters kwamen in 1840 evenwel terug en vonden onderdak in het voormalige klooster der Urbanisten op de Houtlei.

Het Koophandelsplein  is gerealiseerd in 1799. Het verkreeg zijn naam door de Kamer van Koophandel die daar gevestigd was. Dit plein was vroeger gekend onder de naam Walmeire en ten tijde van het Recollettenklooster als het Recollettenplein. Tot het in 1836 plaats moest ruimen voor het huidige gerechtsgebouw.

In 1832 werd Gent verheven tot zetel van het Beroepshof. Een nieuw gerechtshof diende te worden gebouwd dat met de waardigheid van het doel en het aanzien van de stad overeenkwam. In 1846 was het afgewerkt. Op 20 juni 1886 wordt er het standbeeld onthuld van advocaat Metdepenningen, stafhouder, naar het model van Dillens vervaardigd. Het werd opgericht door de Belgische Vrijmetselaarslogiën.

Ook de beurs verkreeg hier een tijdelijk verblijf. Enkel het Hof van Beroep is er nu nog actief.

———-

Bron:

Ghendtsche Tydinghen 1999 – Vol28 N°4

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.