Schipgracht (1251)

Boot met fasseelhout voor bakkerij aan kerk H. Kerst Meerhemvaartje 1900  Gent in oude prentkaarten

De Schipgracht of Oude Vaart is o.a. ontstaan uit de Guudinis- of Wondelgemgracht en werd gegraven voor de aanvoer van turf (warmtebron). Samen met de Schelde was hij tot in de 13e eeuw de enige waterloop die rechtstreeks verbonden was met de zee.

De waterweg liep van het Sluizeken (Lange Schipgracht)-Tichelrei-Meerhem door de velden van de Muide tussen Meulestede en Wondelgem naar Langerbrugge richting het Aardeken te Ertvelde.

Er is steeds veel verwarring geweest tussen de Schipgracht en de Burgravenstroom of Burggravenvisserij (Pêcherie des Châtelains). Zo kreeg de Plotersgracht die de Schipgracht doorheen het Patershol met de Lieve aan het Gravensteen verbond dikwijls de naam van Oude Burggravenstroom.

Voor een groot deel lagen beide waterkanalen op hetzelfde traject. De Burggravenstroom lag ten Noorden van Gent-vanaf Langerbrugge tot voorbij Kluizen. In 1329 kocht de stad Gent de Burggravenstroom aan. Vervolgens in 1540 door de Carolijnse Concessie  verbeurd verklaard om in 1541 door Keizer Karel himself aan de Gentenaren terug te worden geschonken.

gentplanoudburg1534(2)
De Schipgracht rechts van het Castrum – Gent Schets van een Sociale Geschiedenis – Hans Van Werveke
Gent Stadsarchief

Eens Langerbrugge voorbij werd hij de Burgervaartstroom genoemd en voer door Kluizen, Ertvelde en Boechoute om in Biervliet in de zee te stromen. Aangezien Langerbrugge reeds in 1235 ter sprake komt als “de Longo ponte” zou de Schipgracht toen al tot nut zijn geweest.

Via de Schipgracht was het mogelijk de Kraanlei, de Korenlei en het Kuipgat te bereiken.

Aan dit kanaal waren vele nadelen verbonden waardoor een nieuwe waterloop richting zee noodzakelijk was.

Uit de bedding van de Schipgracht zal later de Sassevaart (1547-1549) gegraven worden.

—————

Bron :

Ghendtsche Tydinghen 1990

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.