Dreupelkot

Adres: Groentenmarkt 12 – 9000 Gent

Tel.: +32 9 224 21 20

Pol Rysenaer is meer gekend als “Pol van ’t dreupelkot”, het jenevercafé in het Schuddevisstraatje aan de Vleeshuisbrug (Groentenmarkt) dat hij sinds 1985 uitbaat. Het café is bereikbaar via het “dreupelstroatse” aan de Groentenmarkt of langs de Leie.

Aanvankelijk was het Dennis Bouckaert die het “Waterhuis aan de Bierkant” overnam, inclusief het huidige Dreupelkot. Het was een museum waar een Hollandse juffrouw jenever trachtte te promoten. Alleen … na twee glaasjes jenever kreeg je enkel nog water te drinken. En volgens Pol is het dan ook logisch dat de zaak niet marcheerde.

Dreupel of druppel, het is niet meer als een kleine hoeveelheid sterke drank in een klein, sierlijk jeneverglaasje en is dan ook één van de nagenoeg 100 benamingen die bestaan voor jenever.

Meer dan 200 soorten jenever worden aangeboden. Zelf ligt hij ook aan de basis van verschillende jenevers, hier in zijn café “geprepareerd”. Al eens een peperjenever geproefd? Een spreuk in het café is dan ook een logische verwijzing naar zijn klanten: “Den Ienen Mensch es mier Dreupelachtig dan Den Anderen”. Maar er is altijd wel een jenever die je lust dus … best een geluk dat de tram hier halt houdt aan het Gravensteen!

En volgens Pol is het op naar 50 jaar ’t Dreupelkot. Dat zal zo rond 2035 zijn. Wat ons ruimschoots de tijd geeft om alle jenevers eens te proeven. Ja santé …

Waar komt die naam oorspronkelijk vandaan?

In de 19e eeuw waren er in Gent verschillende kiosken aan te treffen opgetrokken tot nut van de koeriers. Immers, zonder telefoon of andere communicatie waren de mensen aangewezen op de plaatselijke postverdeling, hoofdzakelijk per fiets of te voet. Het was ook een antwoord op de groeiende industrie met nood aan een degelijk communicatienetwerk.

In het Gentse centrum was er na verloop van tijd op loopafstand wel één of andere kiosk aan te treffen waar een briefje of een pakketje kon worden overhandigd. Dit werd dan zo vlug mogelijk bij de bestemmeling bezorgd. De koerier had eveneens de mogelijkheid zijn fiets in deze houten kiosk te stallen.

De evolutie maakte deze posthuisjes overbodig. Enkele werden getransformeerd tot een krantenkiosk. En vervolgens, ja, wie herinnert er zich niet de blauwe kiosk op de Kouter waar de oesters en alcoholische dranken rijkelijk werden geserveerd tot begin 21ste eeuw? Nadien is het gerestaureerd en deed het dienst als “dreupelkot” tijdens de Gentse feesten. En was er op elk wijkfeest in Gent of omstreken wel een “dreupelkot” aan te treffen. O.a. op het Laurentplein en de Kunstlaan waren eertijds nog zo’n houten huisjes aan te treffen

Ter info: Zoals velen in die tijd dronk ook mijn grootmoeder elke ochtend een pure jenever uit een passend “dreupelglaasje”, die sierglaasjes van enkele cm hoog. Zoals ze zeggen “tegen de biestjes” (tegen ziektes). Meer niet. Zij heeft 2 wereldoorlogen meegemaakt, is nooit ziek geweest en las elke dag de krant tot zij vredig in haar slaap op 93-jarige leeftijd is overleden. Zou het aan die jenever liggen?

———-

http://www.belgiumview.com – Johan de Bock

http://www.ojs.ugent.be/GT

http://www.stilettosonboard.wordpress.com