Pierre-Jacques Goetghebuer

GentGoetghebuer

Pierre-Jacques Goetghebuer (SAG, AG, Portrettenkollektie)

Bij zijn dood op 19 mei 1866 liet architect Pierre-Jacques Goetghebuer een gigantische nalatenschap achter met Gent als centraal thema. Duizenden artikelen van zijn hand met andere verzamelde creaties resideren sindsdien in het Gents Stadsarchief. Kloosters, optochten, inhuldigingen, standbeelden, samenkomsten, straten, bruggen, pleinen, kaaien, gebouwen, interieurs, panorama’s, wijdingen van bisschoppen, vieringen, … teveel om op te noemen.

Het dient gezegd … hij kreeg de kennis met de paplepel ingegeven. Immers, vader Jacques was eveneens een bedreven architect. Afkomstig van de St.-Michielsparochie trouwde hij in 1783 met Maria Francisca Cauwerijck. Op 27 februari 1788 kwam Pierre-Jacques ter wereld alwaar hij in de Lange Steenstraat 4 werd grootgebracht.

En het hoeft ook niet te verwonderen dat hij verschillende prijzen wist te behalen aan de “Academie royale de dessin, peinture et architecture”, gelegen om de hoek in het voormalig Augustijnerklooster in de St.-Margrietstraat.

In 1810 was hij actief als leraar architectuur aan de Gentse architectuurschool. Toen hij in 1819 niet akkoord ging met het vooropgestelde programma nam hij ontslag.

Uiteindelijk ontwierp hij gebouwen, was er de fascinatie voor het tekenen (gebouwen, strijdtonelen, …), maakte hij bouwkundige verslagen op zijn vele reizen waarbij hem zelfs een bekroning ter ere viel met een zilveren medaille op de befaamde Nijverheidstentoonstelling van 1820 in Gent. Zijn werken maakte hem bekend in Europa en kreeg hij zoals in 1832 opdrachten voor het verzorgen van illustraties o.a. voor “Eglises principales de l’Europe” dat in Milaan werd uitgegeven.

In 1808 was hij medeoprichter van de Société des Arts, wat transformeerde in 1816 tot de “Société Royale des Beaux-Arts et de Littérature de Gand”.

Zijn liefde voor Gent was zo groot dat naast de eigen ontwerpen over zijn stad hij ook alles verzamelde wat hem op geschiedkundig vlak over Gent kon bijbrengen. Zelfs tot munten, penningen en medailles werd verzameld.

Een kort huldegedicht van de Gentse stadsarchivaris Prudens van Duyse voor Pierre-Jacques Goetghebuer beschrijft de waardering voor Pierre-Jacques :

Goetghebuer, de Stad van Gent

Staat u in het hart geprent

Vriend, werk voort tot haren roem

En ontfang een dankbre bloem

Van haer Archivist, Uw Vriend

Die Uw grijze vlijt bemint.

 (Uit: Een Hollands soldaat penseelt Gent-René De Herdt)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.