Goetghebuer, Pierre-Jacques

GentGoetghebuer

Pierre-Jacques Goetghebuer (SAG, AG, Portrettenkollektie)

Bij zijn dood op 19 mei 1866 liet architect Pierre-Jacques Goetghebuer een gigantische nalatenschap achter met Gent als centraal thema. Duizenden artikelen van zijn hand met andere verzamelde creaties resideren sindsdien in het Gents Stadsarchief. Kloosters, optochten, inhuldigingen, standbeelden, samenkomsten, straten, bruggen, pleinen, kaaien, gebouwen, interieurs, panorama’s, wijdingen van bisschoppen, vieringen, … teveel om op te noemen.

Het dient gezegd … hij kreeg de kennis met de paplepel ingegeven. Immers, vader Jacques was eveneens een bedreven architekt. Afkomstig van de St.-Michielsparochie trouwde hij in 1783 met Maria Francisca Cauwerijck. Op 27 februari 1788 kwam Pierre-Jacques ter wereld alwaar hij in de Lange Steenstraat 4 werd grootgebracht.

En het hoeft ook niet te verwonderen dat hij verschillende prijzen wist te behalen aan de “Academie royale de dessin, peinture et architecture”, gelegen om de hoek in het voormalig Augustijnerklooster in de St.-Margrietstraat.

Hij was medeoprichter van de Société des Arts in 1808, wat transformeerde in 1816 tot de “Société Royale des Beaux-Arts et de Littérature de Gand”. In 1810 was hij actief als leraar architectuur aan de Gentse architectuurschool. Toen hij in 1819 niet akkoord ging met het vooropgestelde programma nam hij ontslag.

Uiteindelijk ontwierp Pierre-Jacques gebouwen, was er de fascinatie voor het tekenen (gebouwen, strijdtonelen, …) en graveren, en maakte hij bouwkundige verslagen op zijn vele reizen waarbij hem zelfs een bekroning ter ere viel met een zilveren medaille op de befaamde Nijverheidstentoonstelling van 1820 in Gent.

Zijn werken maakte hem bekend in Europa en kreeg hij zoals in 1832 opdrachten voor het verzorgen van illustraties o.a. voor “Eglises principales de l’Europe” dat in Milaan werd uitgegeven. Goetghebuer oogste eveneens roem met zijn “Choix des Monuments, Edifices et Maisons les plus remarquables du Royaume des Pays-Bas” dat hij opdroeg aan Koning WillemI. Het bevatte 120 gravures van merkwaardige gebouwen in Noord-en Zuid-Nederland. Zij munten uit door nauwkeurigheid en correcte detailweergave. Het zijn stuk voor stuk betrouwbare documenten. Zijn liefde voor Gent was zo groot dat naast de eigen ontwerpen over zijn stad hij ook alles verzamelde wat hem op geschiedkundig vlak over Gent kon bijbrengen. Zelfs tot munten, penningen en medailles werd verzameld.

Wanneer Goetghebuer in 1866 stierf bevatte zijn verzameling meer dan 4.000 dergelijke documenten. De Stad kocht ze aan voor 7.000 fr (174€). Zij berust nu in het Stadsarchief en werd aanzienlijk uitgebreid door schenkingen en aankopen. De verzameling is gekend onder de naam “Atlas Goetghebuer”. Maar laat u toch niet misleiden door dat woord “Atlas”. Als je naar de leeszaal van het Stadsarchief zou gaan, vraag dan niet aan de bediende of hij u even het “Atlas Goetghebuer” wil brengen. Deze zogenaamde Atlas neemt een hele kamer in beslag.

Een kort huldegedicht van de Gentse stadsarchivaris Prudens van Duyse voor Pierre-Jacques Goetghebuer beschrijft de waardering voor Pierre-Jacques :

Goetghebuer, de Stad van Gent

Staat u in het hart geprent

Vriend, werk voort tot haren roem

En ontfang een dankbre bloem

Van haer Archivist, Uw Vriend

Die Uw grijze vlijt bemint.

———-

Bron:

Ghendtsche Tydinghen 2002 – Vol31 N°2

Een Hollands soldaat penseelt Gent-René De Herdt

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.