S.M.A.K.

Jan Hoetplein 1, 9000 Gent

09 323 60 01

09 210 10 75

info@smak.be

” S.M.A.K. stelt de kunstenaar centraal in zijn denken en handelen. Wij investeren in maximale kwaliteit voor een breed en divers publiek en willen ervaren worden als een open huis: transparant en genereus. Inhoudelijk profileren we ons als een artistiek laboratorium, een plek voor experiment en vernieuwing, waar vandaag te zien is wat morgen belangrijk kan zijn. Het S.M.A.K. laat vragen open, zet aan tot denken, behoudt de twijfel”. (Philippe Van Cauteren)

Onder impuls van Karel Geirlandt ontstond op 8 november 1957 de ‘Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst’, met als grote ambitie de realisatie van een autonoom museum, gericht op de eigentijdse tendensen in de kunstwereld.

Het Gentse Museum van Hedendaagse Kunst werd opgericht in 1975. Het was toen het eerste Belgische museum gewijd aan hedendaagse kunst. Het was gehuisvest onder het dak van het Museum voor Schone Kunsten.

Ook in 1975 werd Jan Hoet aangesteld als directeur van het nieuwe Museum van Hedendaagse Kunst. Onder zijn beleid groeide de collectie stelselmatig aan en kreeg het museum internationale bekendheid. Door de provisorische omstandigheden waarin het museum zich gedurende meer dan twintig jaar bevond, werd de verzameling enkel via tijdelijke tentoonstellingen in steeds wisselende en fragmentaire opstellingen getoond. Belangrijke aanwinsten van de laatste vijf jaar waren zelfs helemaal nooit te zien.

Het zou echter nog 20 jaar duren eer Jan Hoet en de collectie hedendaagse kunst een eigen en autonoom museum zouden krijgen.

In 1996 kwam er schot in de zaak toen de “Rode Poort” werd geopend.

In 1999 kreeg het museum zijn eigen gebouw, tegenover het Museum voor Schone Kunsten en kreeg het een nieuwe naam: S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst). Beide musea functioneren nu als een museumeiland in een parksite aan de stadsring van Gent.

——————–

Bronnen:

http://www.waterschoenen.blogspot.com

http://www.reislustig.be

http://www.smak.be