Emile Braunplein

Dit plein kreeg in 1918 de naam van de toenmalige burgemeester baron Emile Braun. Het kwam tot stand na afbraak van verschillende rijenhuizen die Gent meer ruimte en architecturele zichtbaarheid moest schenken. In de loop der jaren onderging deze plaats verschillende transformaties en verkreeg het velerlei bestemmingen zoals een parkje met parkeergelegenheid.

10 februari 1823. Bij valavond verdringen de mensen zich voor het uitstalraam van apotheker Story in de Korte Ridderstraat, heden ten dage getransformeerd tot het Emiel Braunplein. Deze apotheker was de eerste te Gent die zijn uitstalraam met “oliegas” begon te verlichten. Dat gas was afkomstig uit de oliegasfabriek van Louis Roelandt, gelegen op de Kleine Huidevettershoek. Trouwens de eerste gasfabriek te Gent was een oliegasfabriek waarbij later is omgeschakeld op steenkoolgas.

10 juli 1869. De doorgang tussen het Belfort en het huizenblok bepaald door de Korte Ridderstraat, Poeljemarkt en Botermarkt was nauwelijks zes meter breed. Dit was natuurlijk zeer hinderlijk voor het verkeer. Bijgevolg beslist de gemeenteraad de kruidenierszaak “De Vier Eemmers”, gelegen hoek Korte Ridderstraat en Botermarkt, aan te kopen voor 37500 fr (930€).

Op 8 oktober 1869 zal de gemeenteraad het vraagstuk opnieuw bespreken. Er wordt besloten de straat op twaalf meter te brengen. Ook zal de Stad de huizen Botermarkt 14, 15 en 16 en Korte Ridderstraat 7 aankopen.

In 1907 zal het huizenblok dat aanleunde tegen de Sint-Niklaaskerk en begrensd werd door de Cataloniëstraat en de Korte Ridderstraat afgebroken worden om het plein genaamd Burgemeester Braunplein aan te leggen. In 1960 zal ook het huizenblok begrensd door Poeljemarkt, Emile Braunplein en Botermarkt worden afgebroken.

Emile Braunplein – postkaart

 

gentemielbraunpleinjahroenadriansensfb

Emile Braunplein – Jahroen Adriansens – Fb

De “bron der geknielden”, een schitterend ontwerp in brons van kunstenaar Georges Minne (1866-1941) ter ere van baron Braun, staat sinds 2009 wederom in het parkje aan de Stadshal te bewonderen na een broodnodige renovatie. Gentenaars noemen het smalend “de pisserkes” of “de pietjesbak”.

Capture d’écran (3525)

Capture d’écran (4373)

Capture d’écran (3492)

Gent13.01.2013receptiestbaafs 065Ook “Klokke Roeland” of “de Groote Triomfante”, in 1660 opnieuw tot klok gegoten door Pieter Hemony van Zutphen voor de nieuwe beiaard van het Belfort, staat hier vlakbij de St.-Niklaaskerk te bewonderen. Ze was het symbool van de Gentse zelfstandigheid. Deze storm- of banklok was niet gewijd en stond bijgevolg niet ten dienste van de kerk.

Capture d’écran (3553)

Capture d’écran (85)

GentKlokkeRoelandSt.-BaafsabdijfotooudRolanddeSmetFb

foto Roland de Smet – Fb

In het Belfort hingen drie klokken die het openbare leven regelde.  Er hing een uurklok, een werkklok en een banklok, Klokke Roeland genaamd, die luidde bij gevaar of bij nood (brand, inval, …). “Als men se luidt, est storme int lant” staat ingegrift op de klok. Haar gewicht was meer dan 5 ton en er waren 16 man nodig om haar te doen luiden. Voor de inwoners van Gent heel waardevol.

In 1914 werd in “Klokke Roeland” een barst opgemerkt. Haar luiden kon niet meer. De dekenijen schonken in 1948 de stad een nieuwe luidklok en “Klokke Roeland” mocht zijn pensioen vieren met een nieuwe verblijfplaats op het Emiel Braunplein. De nieuwe klok in het Belfort werd vernoemd naar Mathilde, die de stad Gent in 1199 zijn eerste vrijheden schonk.

gent19-11-2012 015In 2012 verrees hier een nieuwe polyvalente stadshal, “de schaapstal” in de volksmond, met een wandelparkje. Een moderne constructie in 2 niveaus met cafétaria, fietsenstalling, sanitair en artiestenruimtes geeft dit stadsplein een onverwachte maar vernieuwende, passende look.

Het ontwerp is ontsproten uit verschillende inspiratiebronnen. Zo waren er de geschiedkundige handelsroute over het Braunplein die van Brugge naar Keulen liep, de overdekte markten, de dubbelgevel van het stadhuis en het middeleeuwse kerkschip.

gentemielbraunpleinjahroenadriansensfb2

Emile Braunplein – Jahroen Adriansens – Fb

Gent 04.08.2013 037 Het dak van de stadshal is opgetrokken in afrormosia-hout. Omstreden want vermoedelijk afkomstig uit roofbouw op het Afrikaanse regenwoud. Een eerste keuze viel op padoek-hout dat echter niet meer in voorraad bleek te zijn door de grote vraag uit China.

Gent 04.08.2013 017Ook het aangrenzende Goudenleeuwplein en de Poeljemarkt worden door de heraanleg visueel opnieuw waarneembaar.

Op onderstaande foto wordt duidelijk dat een eeuw verschil op gebied van hygiëne en architectuur niet te vergelijken valt.

Gent-Poeljemarkt

Verkoop konijnen en gevogelte op de Poeljemarkt
Gent in oude prentkaarten

————

Bron:

Ghendtsche Tydinghen 1980 – Vol9 N°2

“WE STOAN DRUUGE” … uit de papiere “Gazette van de Gentsche Sosseteit” dd. 30 juni 1988.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.