Sterrenwacht Armand Pien

Gent Quételet Adolphé

Adolphe Quételet, Gentenaar en directeur van de sterrenwacht in Ukkel, stelde na de Belgische Onafhankelijkheid voor om in de vijf grootste steden een meridiaankijker te plaatsen. Dit om de regering tegemoet te komen voor een betere tijdsregeling. Zo’n telescoop laat toe met grote nauwkeurigheid vast te stellen wanneer een voorname ster het zuidpunt bereikt om zo de klok gelijk te stellen.

Op het dak van de aula in de Voldersstraat kreeg Gent een klein observatorium. Het verdween in 1874 na de opkomst van de telegraaf die tijdseinen vlug kon doorgeven.

In 1882 kocht de universiteit de volledige wetenschappelijke collectie van industrieel-ontdekker Désiré van Monckhoven op om leerlingen op te leiden. Pas rond 1907 deed het Instituut der Wetenschappen de nodige inspanningen voor de bouw van een observatorium wat echter niet geschikt was voor wetenschappelijk werk.

Het Sterrenkundig Observatorium verhuisde begin jaren zeventig naar de nieuwe campus aan de Sterre. De Volkssterrenwacht Armand Pien kwam in 1989 tot stand door renovatie van de oude sterrenwacht door amateurweerkundigen en personeelsleden. Het is opgericht ter beoefening en popularisatie van de amateur-sterrenkunde en genoemd naar de toen bekendste Belgische weerman Arman Pien, oud student van de Gentse universiteit.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.