Prinsenhof

GentDonkerePoortFilipRawoensFb

de Donkere Poort 16e eeuw – Filip Rawoens – Fb

De Donkere Poort is de overwelfde doorgang tussen Bachtenwalle en het Prinsenhofplein met uitzicht op de Lieve. Samen met nog 2 andere verdwenen entreepoorten waren zij tot nut als toegang tot het voorhof van het Prinsenhof, de geboorteplaats van Keizer Karel V in 1500.

Gent 27.05.2013 091De naam Donkere Poort verwijst wellicht naar de vervuilde toestand van het poortgebouw en de omgeving. Alhoewel vele foto’s en op zicht reeds een aanwijzing zijn voor de benaming.

Gent13.01.2013receptiestbaafs 093In de nabijheid van de poort staat het standbeeld van de “creeser” of stroppendrager die ons herinnert aan de opstand van de Gentenaren in 1539 tegen het beleid van Keizer Karel. Het is een ontwerp van beeldhouwer Chris Demangel dat na vele jaren van onenigheid een terechte plaats kreeg voor het Prinsenhof.

Gent - Het Prinsenhof

Beschrijving van Gent – Gab. Celis

Oorspronkelijk heette het Hof Ter Walle of Sersanders-Walle naar één der eerste eigenaren Alexander (Sander) Braem de la Lune. Hij kocht het gebied aan in 1231 van kastelein Hugo I en zijn vrouw Oda. Lodewijk Van Male werd in 1353 bezitter van dit domein en liet het ombouwen tot een waar paleis.

Gent - prinsenhofHet Prinsenhof was door zijn omliggende moerassen, wallen en versterkingen een praktisch oninneembaar kasteel. Tot begin 17e eeuw zou het dienst doen als residentie voor de Graven van Vlaanderen die het verder lieten verfraaien en  ommuren.

De oppervlakte besloeg zo’n 2 ha en bevond zich tussen de Abrahamstraat, de Donkere Poort en het Begijnhof. Het gebouw bestond uit zo’n 300 kamers met verschillende aangelegde tuinen en zelfs een dierentuin “Leeuwenhof” genaamd. Deze zou tot in de 17de eeuw dienst hebben gedaan. In totaal waren er 3 poorten voorzien die toegang  verleenden tot het domein.

Prinsenhof, Antonius Sanderus, Flandria Illustrata
Gent, Stadsarchief, Atlas Goetghebuer

Vanaf 1649 kreeg het domein gaandeweg een andere bestemming. Het werd gedeeltelijk aangekocht door bisschop Ant. Triest die het aan de kloostergemeenschap van de Ongeschoeide Carmelieten afstond om er hun klooster en kerk op te richten. Ook was er een kazerne gevestigd en werd een deel verkaveld om vandaag vast te stellen dat er nog weinig rest van dit grafelijk grondgebied.

Gentdedonkerepoort1903rolanddesmetFb

de Donkere Poort 1903 – Roland de Smet – Fb

Rond 1825 vestigde de katoendrukkerij Vanden Broecke-Grenier zich aan de Donkere Poort. Vanaf 1850 breidde de firma zich uit met een katoenspinnerij en een katoenweverij. Tegen eind 19e eeuw kwam het beheer in handen van de textielfamilie Van Acker-Vanden Broecke. In  1971 stopte alle bedrijvigheid.

GentdonkerepuurteNicoleMarreel.3

de Donkere Poort – N. Marreel (Fb)

GentdonkerepuurteNicoleMarreel

de “Donkere Poort” – N. Marreel (Fb)

De stad Gent kocht het bedrijf op in 1976 waarna in 1983 de afbraakwerken begonnen. Enkel het stoommachinehuis en de fabrieksschouw bleven bestaan. Beiden zijn als monument beschermd en kregen een stevige opknapbeurt. Nadat “Loods 13” van het Beeldhouwerscollectief het gebouw enkele jaren als beeldhouwersatelier gebruikte kwam het in 1999 in privéhanden.

Aansluitend op de binnengevel van de “Donkere Poort” werd hoogst waarschijnlijk rond 1750 het herenhuis opgetrokken op de oude overwelfde kelders daterend uit de 15e eeuw. Heden ten dage is het gekend als het “Sastehuis”, een opvangcentrum voor ontslagen gevangenen.

Op de vrijgekomen gronden verrezen een 15-tal privéwoningen en 4 appartementen.

 

gentdedonkerepoortwalterde-ryckefb

de Donkere Poort – Walter de Rijcke – Fb

GentdonkerepuurteNicoleMarreel.4

postkaart “Donkere Poort” – N. Marreel(Fb)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.