Walpoortstraat

walpoort

Walpoort – Gent Schoon Geprent – Van Doorne Geert

Genoemd naar de oude stadspoort gevestigd aan de uitgegraven vestigingswal Ketelvest. In 1765 verdween deze poort uit het straatbeeld.

Het bevond zich op een belangrijke invalsweg komende van het St.-Pietersdorp als onderdeel van de verdedigingsgordel rond het centrum. Ten zuiden van de Walpoort lagen 2 wallen of moten.

In 1234 is er een eerste verwijzing naar deze straat nl. “in oppido inter duos wallos”. Tussen 1297 en 1300 zijn er bronnen die spreken over “entre deus motes”. In 1343 is de naam geëvolueerd naar “tusschen walle”.

GentWalpoortbrugGrotehuidevettershoek-StPietersdorp16c

Walpoortbrug – St.-Pietersdorp 16c

De Walpoort op zich wordt al vermeld rond 1322 als “ande Walporte”. Vervolgens staat de poort in 1337 beschreven als “de Walpoerte”.

Wal had in de middeleeuwen de betekenis van kunstmatige heuvel. Molenwal is dus de verwijzing naar een heuvel waar een molen op staat. De gracht omheen deze heuvel was de walgracht. GentMinardRomainDeconinckRikLanckrockAangezien het woord waal (kolk) door de jaren heen fonetisch is samengevallen met het woord wal werd in Gent de Kromme Waal vervolgens Krommewal genoemd. De Waalpoort evolueerde in Walpoort.

In deze winkelstraat is de Minardschouwburg gevestigd alwaar Romain Deceuninck en zijn beren vele theatervoorstellingen speelden. Ook baatte Romain samen met zijn vrouw Mary Brouillard het naastliggende theatercafé Marimain uit.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.