De Loreleie

Stad Gent in de ban van “de Loreleie”, de naakte rode dame met koptelefoon

09.07.2014: Aan de brug aan zwembad Van Eyck, tussen Veerkaai en Voorhoutkaai, zit sinds enkele dagen een naakte dame met een koptelefoon op. Geen echte uiteraard, maar een knalrood standbeeld.

13.07.2019: Een bekend Gents uitzicht is er niet meer. Even mysterieus als de Loreleie – het beeld van de “Rode Dame” – opdook, is deze rode naakte dame van de Voorhoutkaai nu ook weer verdwenen. In juli 2014 – precies vijf jaar geleden dus – werd het beeld van de naakte dame met een hoofdtelefoon op een houten staketsel geplaatst. Er werd nooit toestemming verleend om dat beeld  te plaatsen en het werd ook nooit opgeëist door een kunstenaar of organisatie. Vandaag is het beeld verdwenen. Meegenomen door de kunstenaar? 

Geen paniek, rode dame zit weer op haar plaats

De rode dame, het beeld dat vijf jaar geleden plots opdook aan de Voorhoutkaai, is terecht en zit weer op haar vaste plaats. “Het aanhechtingssysteem was afgebroken, waarschijnlijk nadat voorbijgangers iets te enthousiast omgingen met het kunstwerk”, reageert kunstenaar Johan Meirlaen. “Ik ben samen met de havenmeester tot daar gevaren en heb het beeld meegenomen. Thuis heb ik het een opknapbeurt gegeven.”

24.02.2020: De Loreleie verhuist op vrijdag 28 februari van het staketsel aan de Slachthuisbrug naar het dak van het zwembad Van Eyck.

Ruim vijf jaar lang stond het beeld op het houten staketsel. Daar komt nu een einde aan omdat de houten constructie versleten is en over enkele dagen weggehaald wordt door de Vlaamse Waterweg.

“Het meisje met de koptelefoon” is een werk in polyester van de Gentse beeldhouwer Johan Meirlaen, die het beeld op een zomeravond van op een bootje op het staketsel plaatste. Hij koos voor die plek omdat ze vlak bij de samenvloeiing van de Schelde en de Leie ligt, waar ooit de stad Gent ontstond”, zegt buurtbewoner Hendrik Van Poele. In de volksmond en in de pers kreeg het geheimzinnig meisje al snel de naam Loreleie, naar analogie met de wereldberoemde kleine verleidster aan de oevers van de Rijn.

Bewoners uit de buurt lanceren een actie om de Loreleie te redden door er in samenwerking met de kunstenaar een bronzen afgietsel van te maken. De actie wordt vrijdag om 11 uur voorgesteld tijdens de verhuis van het beeld.

———-

http://www.hln.be – Yannick De Spiegeleir/Jeroen Desmecht