Scaldissluis

In deze buurt ontstond eind 9e eeuw het eerste portus (nederzetting) van Gent aan de Wijdenaard, de belangrijkste haven gelegen aan het Bisdomplein. Met trots stellen we het herstel vast wat het historische karakter van deze plaats betreft.

De Scaldissluis zorgt voor de waterregeling tussen de Opperschelde, komende van de Ketelvest, en de Nederschelde richting Portus Ganda. In tijden van weleer zorgden de Braemgaten en de demping van de Nederschelde voor een gepaste watercontrole.

Een doorsluissysteem maakt het de pleziervaarder mogelijk zonder al te veel moeite een niveauverschil van 1.16 m te overwinnen. Met een breedte van 5.50m en een lengte van 40m kunnen meerdere bootjes “versast” worden. Zo worden rondvaarten omheen en doorheen het historische centrum een ware attractie.

Wanneer we de Nederschelde aflopen en wandelen over de Bavobrug richting het zwembad Van Eyck komen we aan de Gebroeders Van Eyckbrug en Slachthuisbrug. Eens deze brug overgestoken zien we de ruïnes van de St.-Baafsabdij en het gewezen Spanjaardenkasteel.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.