De vaderbeul

Rond 1370 worden vader en zoon tijdens een oproer opgepakt en komen in de gevangenis terecht. Toenmalig Graaf Lodewijk van Male sprak volgende vonnis uit : “Om genade te verlenen zal of de vader of de zoon de ander moeten onthoofden. Hij die de straf uitvoert zal genade bekomen en de vrijheid genieten”. De vader, bekommerd om zijn kind, offert zich op en overtuigt zijn zoon deze executie uit te voeren.

Op de onthoofdingsbrug nabij het Gravensteen wordt alles in gereedheid gebracht om de terechtstelling uit te voeren. De zoon , die eerst wordt aangevoerd, wacht ontroerd de komst van zijn vader af. brussel12.12.2012 027Eenmaal dit gebeurd wordt de hals van alle kledij vrijgemaakt en kan de onthoofding plaatsvinden. Een beklemmend moment waarbij vader en zoon huiverden van ontzetting.

Uiteindelijk wordt de zoon het zwaard aangereikt. Met volle kracht wordt het zwaard opgeheven, waarbij het lemmer uit de hecht valt en met de punt in het houten vloeroppervlak van het verhoog blijft steken. Daar de executie slechts een éénmalig feit was werden vader en zoon onmiddellijk vrijgelaten.

Beiden vielen elkaar direct in de armen, opgelucht door dit ongelooflijke toeval maar ook zielsgelukkig door de vrijheid die zij opnieuw verkregen. Maar reeds de volgende nacht sloeg het noodlot toe. Door de emoties van deze zware beproeving begaf hun hart en stierven zij een veel te vroege dood.

Vertel eens … Gentse sagen

Naar Prudens Van Duyse (1804-1859)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.