Volmolenstraat

De Volmolenstraat dankt zijn naam aan de verdwenen Volmolen of Molen van het Paddegat. De aanleg van de straat is gerealiseerd tussen 1892 en 1895. Het straattraject volgt de bedding van de Oude Leie.

Tussen 1777 en 1779 verrees er op de hoek van de huidige Nieuwbrugkaai met de Volmolenstraat een volmolen onder leiding van Louis ’t Kint. Deze man was eigenaar van verschillende woningen op de plaats waar de molen zou komen. Het gehele project was Louis verantwoordelijkheid wat inhield de volmolen zelf, het molengebouw, de bijgebouwen, een magazijn en de creatie van een nieuwe stuw.

GentvolmolenVissersopbootjesStadesarchiefGentscms4385-4386

Volmolen vissers op bootjes – Gent Stadsarchief scms 4385

Het was op aandringen van de wolfabrikanten dat de volmolen werd gerealiseerd na het verdwijnen van 2 volmolens aan de Vijfwindgatenbrug.

De functie van een volder (voller) bestond uit het weefsel in een bak gevuld met heer water, urine en klei onder te dompelen. Die vettige klei zuiverde het weefsel. Door rond te trappelen met de voeten vervilde de stof en kromp ze.

Vilt bestaat voor minstens 30% wol in combinatie met andere dierenharen, natuurlijke of synthetische vezels die onder invloed van vocht, druk, warmte en chemicaliën met elkaar worden verbonden.

Vanaf de 17e eeuw was er de volmolen die onder invloed van water het zware werk overnam. De rosmolens op hun beurt werden door paarden aangedreven. Door de stank die het verspreidde sprak men ook over de “stinkmolen”.

De sloop van het molengebouw gebeurde in 1905.