Schelde

kuip

Deze rivier wordt voor het eerst vermeld in 50 vC bij Caesar onder de naam Scaldim. Vervolgens wordt in het jaar 297 in een panegyricus (toespraak) de naam Scaldis teruggevonden.

Door het verdrag van Verdun in 843 wordt het Rijk van Lodewijk de Vrome, zoon van Karel de Grote, verdeeld in West-Francië (Frankrijk), Midden Francië (Nederland tot N-Italië) en Oost-Francië (Duistland ten oosten van de Rijn, Zwitserland en Oostenrijk). In 870 wordt door het Verdrag van Meerssen de Schelde en de bovenloop van de Maas erkend als grens tussen  West-Francië en Lotharingen. Het Kroon-Vlaanderen behoorde West-Francië toe terwijl Rijks-Vlaanderen dat ten Oosten van de Schelde lag deel uitmaakte van het Duitse Rijk.

De Schelde was van groot belang voor onze gewesten, vooral door haar ligging die tot in de 16e eeuw de grens vormde tussen Duitsland en Frankrijk. Ook vanwege het watertransport voor de export van het hoogwaardig Gents textiel en de invoer van de blauwe hardsteen nodig voor de oprichting van de vele abdijen, kerken, kloosters, bruggen, etc.

De rivier ontspringt in Gouy-Le Câtelet (F) op de Mont St-Martin (hoogte 95 m) gelegen op het plateau van St.-Quentin en mondt uit in de Noordzee ter hoogte van Vlissingen (NL). Het hoogste punt is gelegen in Wallonië (212 m), het laagste in Nederland (-2 m). Haar totale lengte bedraagt 350 km waarvan 138 km is gekanaliseerd. De waterregeling op de Schelde en haar zijrivieren en kanalen wordt in stand gehouden door zo’n 250 sluizen en stuwen. Pas in Cambrais-Frankrijk (Kamerijk) waar de Schelde zo’n 22m breed is wordt de rivier bevaarbaar. Ter hoogte van Gent bedraagt de breedte 65 m, in Antwerpen 450 m om in Vlissingen bij de monding 5km breed te worden. De Zeeschelde vormt samen met de Westerschelde over een lengte van 160 km het Schelde-estuarium, een trechtervormige monding waar het zoete rivierwater wordt vermengd met het zoute zeewater en er zo een brak watermengsel ontstaat.

Deze rivier wordt opgesplitst in :

  • Bovenschelde (185km)

In vorige eeuwen ook wel de “upperschelde” of “vutschelde” genoemd. Vut of buiten “den scependomme der stede van Ghendt (1545).

Begint bij de bron in Gouy-Le Câtelet en eindigt in Gent bij de samenvloeiing met de Leie

  • Zeeschelde (100km)

Het deel van Gent-Antwerpen tot aan de Nederlandse grens

  • Westerschelde (60km)

Vanaf de Nederlandse grens via Terneuzen tot aan Vlissingen/Breskens alwaar ze uitmondt in de Noordzee

De Schelde was net als de Leie een rivier met vele meanders (bochten) en aftakkingen. Door de drooglegging en kanalisering in de loop der eeuwen blijft van het originele, natuurlijke karakter niet veel meer te bespeuren. Zijn functie als getijbepalende rivier is door het graven van de Ringvaart overbodig geworden. We merken dan ook dat Leie en Schelde in de Ringvaart uitmonden die op zijn beurt de waterregeling in Gent controleert.

In Gent splitst de Schelde zich op aan de Stropkaai en vervolgt stadinwaarts zijn weg via Ter Platen en de Muinkkaai door de Braemgaten langs het overwelfde François Laurentplein tot aan de Scaldissluis. Dit traject noemt men de Opper-Schelde.

De Braemgaten was een sluis, verbonden met een watermolen, die het niveauverschil tussen Opper- en Nederschelde regelde en toeliet bepaalde delen rondom Gent onder water te zetten ter verdediging van het centrum.

Aan de Braemgaten was ooit de stadspoort gevestigd, de Braem- of Brabantpoort. Zij vormde de grens met het oostelijke buitengebied. Het is de enige Poort waar vermeldingen van de toltarieven van Boudewijn IX (1199) zijn teruggevonden.

De Nederschelde start vanaf de Scaldissluis dalend naar de Portus Ganda richting Visserij.

In de andere richting vervolgt de Schelde zijn weg langsheen de Filips de Goedekaai en Keizersviaduct richting Vlaamsekaai om zo via Gentbrugge, Destelbergen en Heusden terug één te worden in Melle om door Dendermonde en Temse naar Antwerpen te stromen.

Wat er met je lichaam gebeurt wanneer je alles wat je drinkt vervangt door water!

1. Je metabolisme zal verhogen

Als je een glas water op een lege maag drinkt bij het krieken van de dag, zal je metabolisme met 30% stijgen het volgende uur.

2. Je zal langer leven

Een extra glas water per dag vermindert het risico op cardiovasculaire ziektes, nierfalen en type-2 diabetes.

3. Je nieren zullen beter werken

Meer water drinken kan terugkerende problemen voorkomen bij mensen die voordien last hadden van nierstenen.

4. Je hersenen zullen beter functioneren

De hersenen bestaan uit 85% water, het dus “voeden” met vocht is heel normaal. En omdat water één van de brandstoffen van het lichaam is, helpt het ook je concentratievermogen verhogen. Studies uitgevoerd op zowel kinderen als ouderen hebben aangetoond dat slechts een klein beetje dehydratie het humeur slechter kan maken en het geheugen en cognitieve functies kan verslechten.

5. Je voelt je energiek

Water is het beste wat je kunt drinken om dehydratie te voorkomen. Zelfs een kleine 2% van de waterinhoud van je lichaam verliezen, kan lichamelijke problemen veroorzaken, tonen studies aan. Als je nadenkt dat atleten 6 tot 10 van hun waterinhoud verliezen door hevig zweten, kan je je inbeelden hoe belangrijk het is om je lichaam op te vullen met water!

6. Je zal gemakkelijker gewicht verliezen

Veel water drinken kan je helpen om af te vallen. Dat komt omdat water je vol kan doen voelen en je metabolisme een boost geeft.

7. Je spaart geld uit

Frisdrank kopen, mineraalwater, bier, wijn en fruitsap is veel duurder dan water drinken thuis.

———-

bron:

De Schelde in Oost-Vlaanderen-Federatie voor toerisme in Vlaanderen

http://www.isc-cie.org/

nl.newsner.com

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.