Gasfabriek

In 1824 bouwde Gent, als eerste in Vlaanderen, een gasfabriek op de Waalse Krook onder leiding van de bekende architect Louis Roelandt. Later verrezen er nog verschillende gasfabrieken als aan het Handelsdok en aan de Verbindingsvaart. Om deze uiteindelijk te vervangen door één grote gasfabriek aan wie de Gasmeterlaan zijn naam te danken heeft.

Een oorkonde daterend 1571 stelde “dat op alle hoeken van de grootste straten lanteernen zoude hangen tegen stelen, rooven en moorde”. Oorspronkelijk waren het vetkaarsen, vervolgens koolzaad olielampen in de 18e eeuw, begin 19e eeuw petroleumlampen om opgevolgd te worden door lichtgas en uiteindelijk electriciteit in de 20e eeuw.

Capture d’écran (261)

GentgasfabriekNicoleMareel8

Gasfabriek – Nicole Marreel

De eerste gaslantaarns verschenen in 1826 en 15 jaar later was dat reeds 3/4 van de 900 lichtpunten. De ontdekking van de gloeikousen of manchons speelde hierbij een grote rol.

In een oude textielfabriek gelegen in de Korianderstraat was er “Schulze”, een onderneming die gloeikousen produceerde. De rondgang van de lantaarnstekers die ’s avonds het licht aanstaken om het bij het krieken van de dag opnieuw te doven was daarbij een dagdagelijkse attractie voor de jongeren. Tondeliers werden ze genoemd, een naam die ook de stadswijk draagt gelegen op het terrein van de voormalige stadsgasfabriek Rabot-Blaisantvest.