GENT

brussel12.12.2012 021
Stadshal – Belfort – St.-Baafskathedraal

Gent, hoofdstad van Vlaanderen. De Fiere Stede, de Arteveldestad. Eens de grootste stad na Parijs tot halverwege 16e eeuw.

Rond het jaar 1000 was Gent de grens van 2 Rijken nl. Frankrijk en Lotharingen.

De overwinning in het land van Aalst door Baudewijn V (1035-1056) nam het gevaar voor belegering af, waardoor Gent zich volop kon richten op het uitbreiden van de stad.

Gent-dekuipplan

De kern van de stad werd niet zoals op ander plaatsen bepaald door abdijen of het Gravensteen maar door de vorming van het Portus. Afgebakend door de Leie, de Schelde en de Ketelvest ontstond er centraal een eiland nl. de kuip van Gent.

Bij de dood in 1191 van Philips Van Den Elzas, opdrachtgever voor de bouw van het Gravensteen, maken de Gentenaren de “Groote Keure” op die hun vrijheden en rechten vastlegt. In oktober 1191 wordt Gent de hoofdstad van Vlaanderen.

gent - ketelpoort 1534
Ketelpoort 1534 – Gent

Nu kon Gent de stad met muren en poorten omsluiten : de Braempoort, de Ketelpoort, de Torenpoort en de Steenpoort. In het centrum werden nieuwe gebouwen opgericht zoals de St.-Jacobskerk en de St.-Niklaaskerk. Vanaf nu zal Gent haar macht uiten over Vlaanderen en ver daarbuiten.

Gent Gentse taal

In de 13e eeuw telde Gent rond de 60.000 inwoners. Begin 2020 zo’n  263.900 op een oppervlakte van 157 km².

De koene maar koppige bewoners zijn Gentenaren. Gentenaren zijn stroppen. Stroppendragers. Als teken van verzet tegen de tactloze onderdrukking door Keizer Karel in 1539. En Gentenaren spreken Gents.

Gent-wapenvanGent

Het wapenschild verraadt de kleuren van de stad. Een witte leeuw op een zwarte achtergrond. Wit en zwart dus. Sinds de 16e eeuw ontluikte de wapenspreuk “Fides et Amor” – “Trouw en Liefde”.

Gent, verrezen aan de samenvloeiing van Schelde en Leie, beleefde hoogdagen dankzij de wolnijverheid, het stapelrecht op graan en de vlas-, linnen- en katoennijverheid.

De patroonheiligen van de stad zijn St.-Pharaïldis en de heilige Livinus (Lieven van Gent). De St.-Baafsabdij is vernoemd naar St.-Bavo, de patroonheilige van het bisdom Gent.

455
De Graslei
gentblaarmeersenwtrspb 005
Blaarmeersen
gentblaarmeersenwtrspb 002
Blaarmeersen

Gent is een historische stad met een indrukwekkende geschiedenis en een ontzagwekkende uitstraling. De culturele beleving is hoog met een aanbod voor elke bezoeker. Ook voor de natuurliefhebber, de sporter of kampeertoerist zijn er optimale voorzieningen.

gentbourgoyen11-12-2012 016
Natuurpark Bourgoyen-Ossemeersen

Boek gerust een weekje Gent en ervaar het allemaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.