De zoo van Gent

Muinkpark dierentuin In 1851 opende in Gent de “Jardin Zoologique Gand”. Leden van de Gentse universiteit creëerden dichtbij het station op een 3ha groot terrein een plaats voor dieren die eveneens tot nut waren voor de universiteit. Grootgrondbezitters stelden hun grondeigendom ter beschikking in ruil voor aandelen.

Aan de basis voor de stichting van de “Société Royale d’Histoire Naturelle” lagen architecten, renteniers, advocaten, een senator en een universiteitsprofessor.

Aanvankelijk was de toegang enkel voor de betere klasse, doorreizende zakenlui en toeristen. Gent zooTegen betaling mocht dan een kijkje worden genomen in het dierenpark. In 1853 waren er ongeveer 4000 abonnementen verkocht. Op termijn versoepelden de regels tot iedereen de kans kreeg de zoo te bezoeken. Voor wie het kon betalen natuurlijk.

Het aanbod aan dieren was beperkt tot een olifant, enkele beren, apen, een lama, een dromedaris, cavia’s, runderen, kangoeroes, geiten en wat vogelsoorten.

gentdierentuin

Hoofdgebouw Société Royale d’Histoire Naturelle de Gand

Het hoofdgebouw was een kleurrijk en aantrekkelijk ontwerp door bouwmeester Adolphe Pauli. Het park was met de nodige kunstzinnige zorg ingericht zoals muziekkiosken, pagodes, een miniatuurwindmolen, vijvers met fonteinen, kronkelpaden, etc..

Centraal van het park stond een ijzeren paviljoen waar muziekkorpsen, in overleg met het bestuur van het Casino, ’s zomers kwamen spelen om vooral de bourgeoisie de nodige afleiding te bezorgen.

Het succes van de Antwerpse zoo en de opkomst van het kust- en kuuroordtoerisme voor de mensen van adel betekende het einde van de Gentse dierentuin. In 1904 sloot Gent voorgoed de deuren waarna de dieren openbaar werden verkocht.

Jack de olifant had het ongeluk op het laatste moment nog door een gisthandelaar te zijn opgekocht, anders mocht hij als circusact zijn kunstjes vertonen. Nu werd hij als hoofdschotel bij de opkoper opgediend tijdens een feestje.

Idem voor de beren. Een deal met een Engelse dierenhandelaar was afgesprongen waarna tijdens de gemeenteraad de beren werden geserveerd ter verorbering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s