Verbindingskanaal (1863)

Coupure/Brugse Vaart – Tolhuis

gentverbindingsvaartgspd20e

Verbndingsvaart (Sint-Pietersdorp 20E)

De aanleg in 1863 van het verbindingskanaal tussen de Brugsevaart-Coupure en het Tolhuis op de gronden van de Wondelgemse Meersen zorgde voor de aansluiting van het vaarverkeer komende van Coupure-Brugsevaart richting Tolhuis-kanaal Gent Terneuzen en omgekeerd. Bijkomend was dit kanaal aanleiding voor een toename van industrie en huisvesting.

Kort voordien was in 1860 de afschaffing van de octrooirechten een feit onder druk van de omringende landen. Deze hadden een verlaging van de tol gewenst waar na overleg de opheffing van het octrooirecht een feit was.

gentverbindingsvaartgt1991

foto: Ghendtsche Tydinghen 1991

Het werd als symbool aanzien van de industriële expansie te Gent halverwege de 19e eeuw. Het gewonnen zand werd gebruikt om de meersen op te hogen.

Nochtans was het akkoord over de aanleg van deze waterloop al in 1854 bij KB beslecht.

Gentnieuwevaartkokoblommaert

Langs de ene zijde lag de Nijverheidslaan. Doch omwonenden spraken al vlug van de “Nieuwevaart”, en prompt werd deze naam aan de Noordelijke rijweg langsheen het kanaal gegeven.

gentverbindingskanaal1910claudefaseurfb

Verbindingskanaal 1910 richting Wondelgembrug – Claude Faseur – Fb

Aan de overzijde kwam de Gasmeterlaan, genoemd naar de in 1880 opgerichte “Gasmaatschappij van Gent” die aldaar gevestigd was. In eerste instantie werd er vooral lichtgas gestockeerd voor de uitbreiding van de stadsverlichting en voor de industrie en particulieren. Tondeliers zorgden voor de werking van deze straatlantaarns op gas. Daarvoor waren vier door water omgeven gashouders voorzien. In 1960 werd overgeschakeld op aardgas waardoor de opslagtanks, opslagcapaciteit 10.000 m³, nog weinig van nut waren. De nog twee resterende tanks zijn sinds 1995 als industrieel-archeologisch erfgoed beschermd.

Gentgasmeterlaangertdefever

Gashouders – Gert Defever (Fb)

In 1882 lag er tussen de Wondelgembrug en de Tolhuisbrug een handbediende draaiende spoorwegbrug, de Gasmeterbrug genaamd, aangelegd om het goederenverkeer te verzorgen tussen Eeklostation aan het Handelsdok en het Rabotgoederenstation.

Voor de schippers komende van Oostende of Brugge werd door dit 2 km lange waterkanaal een omvaart doorheen de Gentse binnenwateren vermeden wat gemakkelijk 1 dag tijdswinst opleverde.

Twee volksbuurten, de Muide en de Brugse Poort, werden door deze doorsteek met elkaar verbonden.

Tohuisbrug aangelegd in 1900
Gent in oude prentkaarten

 

2 reacties op Verbindingskanaal (1863)

 1. Marc zegt:

  Beste
  Ik heb een vraagje ivm met twee blogjes die je hier geplaatst hebt omtrent de Verbindingsvaart en de Gasmeterbrug. Je schrijft “In 1882 kwam de Gasmeterbrug over de Verbindingsvaart te liggen om de verbinding te verzekeren tussen het Eeklostation aan het Handelsdok en het Rabotgoederenstation”. Welke bron heb je hiervoor geraadpleegd? Het Rabotstation is echter in gebruik genomen in 1872. Heb je weet van een vroegere brug over de Verbindingsvaart, of was het jaartal verkeerd?
  Met dank voor uw reactie.
  Marc
  marc.bauwens@stad.gent

  • Meetse Buysse zegt:

   Dag Marc. Om u tot dienst te zijn verwijs ik naar volgende bron: “Albert Sugg en de Belle Epoque in Gent: Série 1 (23) De Verbindingsvaart
   vrijdag 27 september 2013 18u12 | Arthur De Decker (tekst), Jos Tavernier (beeld)”. Is het mogelijk ons op de hoogte te houden voor eventuele aanpassingen? Wij danken u bij voorbaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.