LAM GODS

2020. Het “Van Eyck-jaar” voor Gent. De gebroeders Van Eyck, Jan en Hubert. En wie Van Eyck zegt, zegt het Lam Gods. En wie over het Lam Gods spreekt, spreekt over de “Rechtvaardige Rechters”. Bijna een eeuw houden de “Rechtvaardige Rechters” Gent in spanning. Arsène Goedertier, de hoofdverdachte, heeft in ieder geval Gent met een mooie nalatenschap opgezadeld.

Waar is het paneel van de “Rechtvaardige Rechters”? Een zoektocht die sinds 1934, het jaar van de diefstal, niks heeft opgeleverd. Het paneel van “Johannes de Doper” werd hierbij ook ontvreemd maar achteraf wel terggevonden. Wie de details wil kennen wordt het boek “Het Lam Gods, Bewonderd en gestolen” aanbevolen. Het is een werk van Harry De Paepe – geschiedenisleraar en auteur – en de Gentse illustrator Jan Van Der Veken in samenwerking met de Stad Gent ter gelegenheid van het Van Eyckjaar 2020.

Het was de Gentse koopman Joos Vyd die de gebroeders Van Eyck aansprak het veelluik “De aanbidding van het Lam Gods” te realiseren. Dit schilderij, een drieluik in olieverf uitgevoerd op wit geplamuurd eikenhout, bestaat uit 12 panelen waarvan er 8 gesloten kunnen worden.

Het Lam Gods:

… heeft een breedte van 5.70 m

… heeft een hoogte van 3.92 m

… heeft een beschilderde oppervalkte van 19.80 m²

… heeft een gewicht van ca 1300 kg

… heeft 4 jaar en 8 maanden in beslag genomen, in totaal 5810 uren

Er wordt aangenomen dat Hubert van Eyck de opdracht aannam en het schilderij voor een deel had afgewerkt tot aan zijn dood in 1426. Vervolgens zou tussen 1430 en 1432 Jan Van Eyck het finale deel van het schilderij hebben afgewerkt. Terugkijkend heeft het “Lam Gods” woelige tijden achter zich.

In 2012 is gestart met het restaureren van de panelen. Een team van experts en restaurateurs zullen in 3 fasen de volledige herstelling van het Lam Gods bewerkstelligen. De volledige afwerking zou in 2021 voorzien zijn. Daarvoor moeten de nodige budgetten worden vrijgemaakt. Nadien zal het “Lam Gods” opnieuw worden uitgestald in de vertrouwde Villakapel van de St.-Baafsakathedraal.

———-

http://www.flemishmasters.com